التهاب معده، به گروهی از بیماری ها گفته می شود که وجه اشتراک همه آنها التهاب دیواره معده است. التهاب معده اغلب در اثر باکتری ایجاد می شود که مسوول اکثر زخم های معده است. آسیب، استفاده مداوم از مسکن های خاص و نوشیدن الکل در بروز التهاب معده نقش دارند.
التهاب معده ممکن است ناگهانی بروز کند (التهاب معده حاد)، یا در گذر زمان و به آرامی (التهاب معده مزمن). در برخی موارد، التهاب معده می تواند منجر به زخم و افزایش خطر سرطان معده گردد. با اینحال در بسیاری از افراد، التهاب معده مساله جدی نبوده و با درمان به سرعت بهبود می یابد.
التهاب معده ممکن است ناگهانی بروز کند (التهاب معده حاد)، یا در گذر زمان و به آرامی (التهاب معده مزمن). در برخی موارد، التهاب معده می تواند منجر به زخم و افزایش خطر سرطان معده گردد. با اینحال در بسیاری از افراد، التهاب معده مساله جدی نبوده و با درمان به سرعت بهبود می یابد.
هرچند التهاب معده میتواند بدون علامت باشد، چندین علامت وجود دارد که میتواند این وضعیت را مشخص کنند.
- درد شکمی علامتی است که اغلب در بیماران مبتلا به التهاب معده به کرات احساس میشود. این درد اغلب در قسمت فوقانی و مرکزی شکم یا ناحیه فوقانی چپ معده وجود دارد که به پشت انتشار پیدا میکند.
- دیگر علایم شایع عبارتند از نفخ و تهوع. در بعضی موارد که بیمار دچار استفراغ هم هست، ظاهر آن میتواند شفاف، زرد یا سبز باشد. استفراغ بیمار ممکن است حاوی خون هم باشد.
- استفراغ خونی علامتی است از شدت بیشتر التهاب معده. دیگر علایم التهاب معده شدید عبارتند از تنگی نفس، درد قفسه سینه، درد شدید معده و حرکات بدبوی رودهای.
اگر شما دچار هر یک از علایم زیر شدید، باید هرچه سریعتر به اورژانس مراجعه کنید:
- استفراغ خونی
- استفراغ زیاد از حد با محتویات زرد یا سبزرنگ
- دفع مدفوع سیاه یا خونی
- درد شکم همراه با تب
- غش کردن یا داشتن احساس حالت غش
- افزایش تعداد ضربان قلب
- عرق کردن بیش از حد
- تنگی تنفس
عوارض التهاب معده
خونریزی و زخمهای معده میتوانند در بیمارانی رخ دهند که تحت درمان قرار نگرفتهاند. التهاب معده مزمن گاهی خطر ابتلا به سرطان معده را در یک فرد بیشتر میکند.
التهاب معده زمانی رخ میدهد که لایه حفاظتی موکوس معده ضعیف میشود. زمانی که این اتفاق میافتد، شیرههای گوارشی در معده به دیوارههای معده آسیب رسانده و آن را ملتهب میکنند.
مانند تقریبا همه بیماریها و وضعیتهای دیگر، افراد خاصی در معرض خطر بیشتر ابتلا به این وضعیت قرار دارند. چندین وضعیت و فاکتورهای مربوط به سبک زندگی وجود دارند که میتوانند شانس التهاب دیواره معده را افزایش دهند.
عوامل خطر التهاب معده عبارتند از:
مانند تقریبا همه بیماریها و وضعیتهای دیگر، افراد خاصی در معرض خطر بیشتر ابتلا به این وضعیت قرار دارند. چندین وضعیت و فاکتورهای مربوط به سبک زندگی وجود دارند که میتوانند شانس التهاب دیواره معده را افزایش دهند.
عوامل خطر التهاب معده عبارتند از:
- عفونتهای باکتریال، خصوصا عفونت هلیکوباکتر پیلوری
- عفونتهای ویروسی، قارچی یا انگلی
- سیگار
- کافئین
- مصرف بیش از اندازه الکل
- استرس
- استفاده روتین از داروهایی مانند استروئیدهای تجویزی، داروهای شیمیدرمانی، مکملهای پتاسیم و آهن
- افزایش سن
- خوردن مواد خورنده یا اشیاء خارجی
- ابتلا به اختلالات اتوایمیون مانند بیماری هاشیموتو و دیابت نوع 1
- کمبود ویتامین B12
- بیماری ایدز
- بیماری کرون
- سابقه استفراغهای مزمن.
- دیگر عفونتهایی که میتوانند خطر التهاب معده را افزایش دهند، عبارتاند از سل و سیفلیس.
التهاب معده میتواند با استفاده از روشهای زیر تشخیص داده شود:
- بررسی سابقه پزشکی و علایم بیمار
- معاینه فیزیکی
- ارزیابی وجود عفونت هلیکوباکتر پیلوری از طریق خون، تنفس یا مدفوع
- آندوسکوپی
- الکتروکاردیوگرام.
در بعضی موارد، التهاب معده با سری عکسهای X-ray از مری، معده و روده باریک تشخیص داده میشود. این تصاویر را گاهی سریهای دستگاه گوارش فوقانی یا بلع باریوم مینامند. باریوم مایعی سفید و متالیک است که بلعیده میشود تا ناهنجاریها را قابل رویت کند.
تستهای آزمایشگاهی که بهوسیله پزشکان درخواست میشوند، عبارتند از تستهای خونی و ادراری، ارزیابی عملکرد کلیهها و کبد، ارزیابی کمخونی، ارزیابی عملکرد کیسه صفرا و پانکراس، تستهای بارداری و مدفوع.
درمان این وضعیت به عوامل زیادی بستگی دارد، مانند علت ایجاد کننده آن و اینکه ماهیت مزمن دارد یا حاد.
گزینههای درمانی عبارتند از:
گزینههای درمانی عبارتند از:
- توقف مصرف هرگونه دارو یا اصلاح فاکتورهای سبک زندگی فرد که با التهاب معده در ارتباط هستند
- درمان عفونت هلیکوباکترپیلوری با داروهای آنتیبیوتیکی مانند کلاریترومایسین و مترونیدازول که اغلب برای یک دوره 10 تا 14 روزه تجویز میشوند.
- استفاده از مهارکنندههای پمپ پروتون مانند امپرازول و لانزوپرازول، برای بلوک تولید اسید و کمک به بهبود
- استفاده از بلوک کنندههای هیستامینی مانند رانیتیدین و فاموتیدین به منظور کاهش تولید اسید
- استفاده از آنتیاسیدها برای خنثی کردن اسید درون معده
- استفاده از عوامل محافظتی مانند سوکرالفات یا میزوپروستول برای پوشاندن و محافظت از لایه معده
- استفاده از داروهای ضدتهوع.
تغییرات سبک زندگی برای درمان گاستریت عبارتند از خوردن وعدههای غذایی کوچکتر، اجتناب از مواد غذایی تند، سرخ کردنی، اسیدی یا چرب، اجتناب از مصرف الکل، مدیریت استرس و تغییر رژیمهای دارویی درد، همانطور که مناسب است.
پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند
مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو
-
همه چیز درباره آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی۱۳۹۸/۰۱/۲۱
آندوسکوپی فوقانی برای تشخیص و گاهی درمان عوارضی که قسمت فوقانی سیستم گوارش، از جمله مری، معده و ابتدای روده کوچک -دوازدهه- را درگیر کرده اند به کار می رود و گاهی با سونوگرافی ادغام می شود. آندوسکوپی فوقانی روشی بسیار کم خطر است. -
توصیه های تغذیه ای برای مبتلایان به هلیکوباکترپیلوری۱۳۹۷/۰۸/۰۱
هلیکوباکترپیلوری، نوعی باکتری است که باعث ایجاد بیماریهای عفونی در دستگاه گوارش میشود و عوارضی مانند زخممعده، زخم بخشهای ابتدایی روده و ناراحتیهای معده را به دنبال دارد. معمولا زمانی ما به وجود هلیکوباکترپیلوری در دستگاه گوارشمان پی میبریم که با درد و سوزشهای شدید در دستگاه گوارش مواجه میشویم و به پزشک مراجعه میکنیم. معمولا بعد از تشخیص ابتلا به هلیکوباکترپیلوری، پزشک شما توصیههای تغذیهای و غیرتغذیهای برای بهبود این بیماری خواهد داشت. -
آیا زخم معده درمان می شود؟۱۳۹۸/۰۴/۲۲
زخم معده نوعی آسیب خوش خیم به مخاط معده است. هلیکوباکتر پیلوری عامل اصلی ایجاد آن است. درد ناحیه فوقانی شکم، سوزش سر دل و حالت تهوع از علایم شایع این بیماری است. زخم معده به کمک داروها و سبک زندگی سالم قابل درمان است. -
عامل ناراحتی های گوارشی فروکتان است نه گلوتن!۱۳۹۶/۰۸/۲۳
محققان در دانشگاه اسلو دریافتند اکثر ناراحتیهای معده و گوارش ناشی از مصرف فروکتان در رژیم غذایی است و نه گلوتن.فروکتان، و نه گلوتن، ممکن است باعث ناراحتی گوارشی بسیاری از مردم پس از خوردن غذا باشد. -
شنا در آب دریا بیمارتان می کند۱۳۹۷/۰۵/۲۷
مطالعه محققان در دانشگاه اکستر انگلیس نشان می دهد کسانی که در دریا شنا می کنند در معرض ابتلا به بیماری های گوش و گوارش قرار دارند. نتایج این مطالعه بزرگ بر این فرض استوار است که آلودگی آب دریاها عامل مهمی در افزایش احتمال ابتلا به بیماری هاست.
مرکز مشاورهنمایش آرشیو
تیرویید
پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090
با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.
قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش
پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086
سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید
آزمایش کلسترول
پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084
سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.