پزشکان میگویند هوای سرد به تنهایی عاملی برای سرما خوردن نیست اما علت اینکه احتمال ابتلا به ویروسهای تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفلوانزا در فصول سرد بیشتر میشود این است که این ویروسها در دمای پایین، راحتتر منتقل میشوند.
به گزارش ایندیپندنت، تحقیقات پزشکی همچنین از ارتباط میان افت دما و نرخ بالاتر ابتلا به کوویدــ۱۹ خبر میدهد.
بسیاری از ویروسها از جمله راینو ویروس (مسبب بیشتر سرماخوردگیها)، ویروس آنفلوانزا و ویروس سارســکووــ۲ که عامل کوویدــ۱۹ است، در دماهای پایینتر و رطوبت کمتر مدت بیشتری توان بیماریزایی خود را حفظ میکنند و سریعتر تکثیر میشوند.
این ویژگیِ ویروسهای تنفسی در کنار این واقعیت که مردم در هوای سرد بیشتر در فضای بسته و در تماس نزدیک با دیگران میمانند، از دلایل معمول شیوع بیشتر این بیماریها در فصل سرماست.
احتمال ابتلا به آنفلوانزا و ویروس سنسیشیال تنفسی در فصلهای پاییز و زمستان بیشتر است. با این حال، به دلیل ظهور سویههای جدید و کاهش تدریجی مصونیت در برابر سویههای قبلی و واکسیناسیون کمتر، کوویدــ۱۹ دیگر تنها مختص هوای سرد نیست. به عنوان نمونه از سال ۲۰۲۰، نرخ این بیماری هر تابستان افزایش مییابد.
هوای سرد میتواند غشای خارجی ویروس آنفلوانزا را تغییر دهد و آن را محکمتر و لاستیکیتر کند. دانشمندان بر این باورند که این پوشش لاستیکمانند باعث میشود انتقال ویروس از فرد به فرد راحتتر صورت گیرد.
البته تنها سرما نیست که مشکلساز میشود. هوای خشک به همراه سرما نیز با شیوع آنفلوانزا مرتبط است. دلیلش این است که هوای خشک به ویروس آنفلوانزا کمک میکند مدت زمان بیشتری عفونی باقی بماند. هوای خشک که در زمستان رایج است، باعث میشود آب موجود در قطرات تنفسی ناشی از عطسه و سرفه، سریعتر تبخیر شود و این ذرات کوچکتر شوند. این شرایط کمک میکند ویروس مدت بیشتری باقی بماند و پس از سرفه یا عطسه، مسافت بیشتری را طی کند.
چگونگی واکنش سیستم ایمنی بدن در هوای سرد نیز بسیار مهم است. استنشاق هوای سرد ممکن است پاسخ ایمنی در مجاری تنفسی را تحت تاثیر قرار دهد و باعث شود ویروسها راحتتر به بدن نفوذ کنند. به همین دلیل، پوشاندن بینی و دهان با شال ممکن است به پیشگیری از سرماخوردگی کمک کند، زیرا هوایی را که استنشاق میکنید، گرم میکند.
نکته دیگر این است که بیشتر مردم در زمستان کمتر در معرض نور خورشید قرار میگیرند که این هم مشکلساز است، زیرا نور خورشید منبع اصلی ویتامین دی است که برای سلامتی سیستم ایمنی ضروری است.
از طرفی، میزان فعالیتهای بدنی در زمستان کاهش مییابد و در روزهای برفی یا خیلی سرد، سه برابر بیشتر احتمال دارد که افراد ورزش کردن را به تعویق بیندازند.
همچنین در زمستان، مردم بیشتر وقتشان را در فضای بسته میگذرانند. این معمولا به معنای تماس نزدیکتر با دیگران است که باعث سرایت بیشتر بیماریها میشود. ویروسهای تنفسی معمولا تا شعاع دو متری یک فرد آلوده پخش میشوند.
علاوه بر این، دماهای پایین و رطوبت کم باعث خشکی چشمها و غشای مخاطی بینی و گلو میشوند. از آنجا که ویروسهایی که باعث سرماخوردگی، آنفلوانزا و کووید میشوند، معمولا از طریق استنشاق وارد بدن میشوند، به این مجاری آسیبدیده و خشکشده راحتتر میچسبند./