برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;
اندومتریوز عبارت‌ است‌ از اختلالی‌ که‌ در آن‌ بافت‌ مشابه‌ پوشش‌ داخلی‌ رحم‌ (آندومتر) در نقاطی‌ غیرمعمول‌ در قسمت‌ پایینی‌ شکم‌ ظاهر شود. این‌ بافت‌ ممکن‌ است‌ روی‌ سطح‌ تخمدان‌، پشت‌ رحم‌ و در حفره‌ لگنی‌، روی‌ دیواره‌ روده‌، و ندرتاً در نقاطی‌ دورتر به‌ وجود آید. آندومتریوز به‌ چهار مرحله‌ محدود، خفیف‌، متوسط‌، و شدید تقسیم‌ می‌شود که‌ بیانگر محل‌ قرارگیری‌ و شدت‌ اختلال‌ هستند. این‌ اختلال‌ می‌تواند در هر سنی‌ از بلوغ‌ تا یائسگی‌ رخ‌ دهد اما در سنین‌ 30-20 سالگی‌ بیشتر دیده‌ می‌شود.
علایم‌ زیر ممکن‌ است‌ به‌ طور ناگهانی‌ ظاهر شوند یا طی‌ چندین‌ سال‌ به‌ وجود آیند:
  • درد لگنی‌ فزاینده‌ به‌ هنگام‌ عادت‌ ماهانه‌، خصوصاً روزهای‌ آخر
  • گاهی‌ درد لگنی‌ ممکن‌ است‌ در هر زمانی‌ رخ‌ دهد.
  • درد به هنگام ادرار کردن یا حرکات روده: احتمال بروز این دردها در زمان پریود بیشتر است
  • خونریزی زیاد: گهگاه پریودهای سنگین (منوراژی) یا خونریزی بین پریودها (منومتروراژی)
  • درد به‌ هنگام‌ مقاربت‌ جنسی‌
  • لکه‌بینی‌ قبل‌ از عادت‌ ماهانه‌
  • گاهی‌ وجود خون‌ در ادرار یا مدفوع‌
  • کمردرد؛ درد همراه‌ با انقباضات‌ روده‌ای‌
  • نازایی‌
علل ناشناخته‌ هستند، اما پزشکان‌ نظریه‌ زیر را بیشتر از بقیه‌ قبول‌ دارند؛ معمولاً در هنگام‌ تخمک‌گذاری‌، پوشش‌ داخلی‌ رحم‌ (آندومتر) ضخیم‌ شده‌ تا آماده‌ کاشته‌ شدن‌ تخم‌ لقاح‌ یافته‌ باشد. اگر این‌ اتفاق‌ نیافتد، بافت‌ پوشش‌ داخلی‌ رحم‌ کنده‌ شده‌ و در خونریزی‌ عادت‌ ماهانه‌ از بدن‌ خارج‌ می‌شود و در بعضی‌ از موارد، این‌ بافت‌ تخریب‌شده‌ تجمع‌ یافته‌ و از راه‌ لوله‌های‌ رحمی‌ به‌ درون‌ حفره‌ لگن‌ می‌روند. بافت‌ در اینجا آزادانه‌ غوطه‌ور می‌شود و خود را به‌ سایر بافت‌ها می‌چسباند و در هر ماه‌ رشد کرده‌ و به‌ سایر نقاط‌ هم‌ گسترش‌ می‌یابد. رشد بافت‌ آندومتر بر روی‌ احشای‌ لگنی‌ ممکن‌ است‌ باعث‌ چسبیدن‌ احشاء به‌ یکدیگر شود و به‌ این‌ ترتیب‌ درد و سایرعلایم‌ ظاهر خواهند شد.
 

عوامل تشدید کننده اندومتریوز

  • خانم‌هایی‌ که‌ حامله‌ نمی‌شوند یا حاملگی‌ را به‌ تعویق‌ می‌اندازند.

  • سابقه‌ خانوادگی‌ آندومتریوز

  • تنگ‌ یا بسته‌ شدن‌ گردن‌ رحم‌ (مسیر خروجی‌ بافت‌ تخریبی‌ و خون‌)


 
تشخیص اندومتریوز با معاینه لگن توسط پزشک برای کشف ناهنجاریهایی چون کیست، سونوگرافی واژینال و لاپروسکوپی صورت می گیرد.
درمان اندومتریوز معمولا با دارو یا جراحی است. شدت علائم و اینکه آیا بیمار در آینده قصد بارداری دارد یا خیر، روش درمان را مشخص می کند.
معمولا پزشکان در ابتدا توصیه به درمان های محافظه کارانه می دهند و اگر نتیجه ای حاصل نشد جراحی بعنوان آخرین گزینه توصیه می شود.
 

داروهای ضد درد

پزشک ممکن است داروهای ضد درد تجویز کند؛ از جمله داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی همچون ایبوپروفن یا ناپروکسن که به تسکین انقباضات دردناک قاعدگی کمک می کنند.
اگر مصرف بیشترین دوز این داروها کمکی به کاهش درد شما نکرد ممکن است نیاز به در پیش گرفتن روش دیگری برای کاهش علائم باشید.
 

هورمون درمانی

هورمون های جایگزین یکی از روش های درمانی است که برای تسکین علائم اندومتریوز استفاده می شود. افزایش و کاهش هورمون ها در زمان قاعدگی باعث ضخیم شدن بافت آندومتر، ریختن آن و خونریزی می شود. هورمون درمانی رشد بافت آندومتر را کُند کرده و مانع اضافه شدن بافت آندومتر جدید می گردد.
هورمون درمانی درمان قطعی اندومتریوز نیست و با قطع درمان، علائم برمی گردد.
درمان های مورد استفاده برای اندومتریوز شامل موارد زیر است:
  • پیشگیری از بارداری هورمونی
  • هورمون آزادکننده گونادوتروپین آگونیست و آنتاگونیست
  • پروژسترون درمانی
  • دانازول

جراحی محافظتی

اگر اندومتریوز دارید و قصد بارداری نیز داشته باشید جراحی برای خارج کردن اندومتریوز تا جاییکه ممکن باشد و از طرفی حفظ رحم و تخمدان، شانس شما را برای موفقیت در بارداری بالا می برد. اگر بدلیل اندومتریوز درد شدید دارید جراحی محافظتی ممکن است باعث کاهش درد نیز شود اگرچه اندومتریوز و درد ممکن است برگردد.
جراحی بصورت لاپاراسکوپی یا جراحی باز در موارد شدید انجام می شود.
 

فن آوری های کمک به باروری

لقاح مصنوعی به شما این امکان را می دهد که باردار شوید و گاه بهتر از جراحی محافظتی است. پزشکان اغلب یکی از این روش ها را درصورت بی تاثیر بودن جراحی محافظتی پیشنهاد می کنند.
 

هیسترکتومی

در موارد شدید اندومتریوز، جراحی خارج کردن رحم و دهانه رحم (هیسترکتومی کامل) بعلاوه دو تخمدان ممکن است بهترین روش باشد. هیسترکتومی به تنهایی موثر نیست و استروژنی که از تخمدانها تولید می شود می تواند هر اندومتریوز باقی مانده را تحریک کرده و باعث ادامه درد می شود. هیسترکتومی معمولا بعنوان آخرین گزینه پیشنهاد می شود بخصوص برای زنانی که هنوز در سال های باروری به سر می برند. پس از هیسترکتومی امکان بارداری وجود ندارد.
 

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو

    • فیبروم رحم چیست؟ آشنایی با علائم و مسیر درمان۱۳۹۶/۰۶/۱۱

      فیبروم رحم به توده های غیر سرطانی در بافت عضلانی رحم می گویند که از لحاظ اندازه و تعداد متفاوتند. درد پایین شکم یا کمر، تکرر ادرار، بزرگ شدن شکم و تغییر در ویژگی های عادت ماهانه از علائم فیبروم هاست. حدود 70 تا 80 درصد تمام زنان در سن 50 سالگی فیبروم دارند.
    • تسکین درد زانو و لگن بدون نیاز به جراحی۱۳۹۵/۰۷/۲۸

      درد زانو و لگن فرد را از فعالیت های روزمره و کارهایی که دوست دارد انجام دهد، باز می دارد. اما روش های زیادی برای رهایی از درد و بازگشت به تحرک گذشته وجود دارد. در این مقاله به برخی از این درمان ها اشاره می کنیم.
    • ورزش هایی برای تقویت استخوان لگن۱۳۹۳/۰۳/۰۸

      ورزش نه تنها مانع از تحلیل ‌رفتن استخوان ها می شود، بلکه توانایی حفظ تعادل بدن را بهبود می‌بخشد و عضلاتی را که ما برای قائم ایستادن به آنها تکیه می‌کنیم، تقویت می‌کند.این اثرات مثبت ورزش، به پیشگیری از سقوط که یکی از علل اصلی شکستگی‌ها است کمک می‌کند.
    • تاثیر ناچیز استامینوفن بر دردهای آرتروز مفاصل لگن و زانو۱۳۹۴/۰۳/۰۲

      محققان امریکایی دریافته اند تاثیر استامینوفن بر دردهای آرتروز مفاصل لگن و زانو بسیار ناچیز است.
    • علل بروز درد لگن و روش های درمان آن۱۳۹۳/۰۳/۱۳

      تشخیص علت درد لگن ساده نیست. در ۶۱ درصد زنانی که درد مزمن لگن را تجربه می کنند، پزشک نمی تواند هیچ علت مشخصی پیدا کند، اما این مسئله به معنی عدم وجود علت و راهی برای درمان درد مزمن لگن نیست.

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.