برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;
آتلکتازی جمع شدن کامل یا جزئی ریه یا لوب یک ریه است و هنگامی ایجاد می شود که کیسه های هوایی کوچک (آلوئول) درون ریه از بین می روند. آتلکتازی یک عارضه تنفسی پس از جراحی است.
آتلکتازی از عوارض دیگر بیماریها نیز هست از جمله فیبروز کیستیک، استنشاق اجسام خارجی، تومورهای ریه، مایع در ریه، ضعف تنفسی و آسیب های قفسه سینه.
بسته به علت، مقدار بافتی از ریه که درگیر مشکل می شود متغیر است. آتلکتازی نفس کشیدن را برای بیمار سخت خواهد کرد و مقدار اکسیژن بدن را بخصوص اگر از قبل بیماری ریوی نیز داشته کاهش می دهد. درمان آتلکتازی به علت و شدت فروپاشی ریه بستگی دارد.
علائم بارز از آتلکتازی وجود ندارد. وقتی علائم بروز کند ممکن است شامل اشکال در تنفس، سرفه و تنفس کم عمق و سریع باشد.
آتلکتازی حاد اغلب به دنبال اعمال جراحی ( به خصوص جراحی قفسه سینه یا شکم ) و یا کمبود سورفاکتانت در نوزادان روی می دهد ( سندرم دیسترس تنفسی نوزادان ) . سایر علل آتلکتازی حاد عبارتند از صدمه به قفسه سینه یا شکستگی دنده‌ها و زخم نافذ مثلا در تصادف رانندگی
اصولا انسداد برونشها و برونشیولها (مجاری هوایی کوچک یا بزرگ ریه‌) به هر علتی می تواند موجب آتلکتازی شود این علل عبارتند از :ترشحات مخاطی در اثر عفونت ریه، تومور داخل مجرا، تومور یا رگ فشارنده خارج مجرا، استنشاق جسم خارجی، فیبروزکیستیک و بزرگ شدن گره‌های لنفاوی، فیبروز پرده جنب بر اثر بیماریهایی مانند آزبستوز، آتلکتازی جذبی و آمبولی ریه.
درمان آتلکتازی به علت آن بستگی دارد. آتلکتازی یک ناحیه کوچک از ریه ممکن است بدون درمان فروکش کند. اگر یک بیماری زمینه ای نیز وجود داشته باشد مثل تومور، درمان ممکن است شامل خارج یا منقبض کردن تومور به کمک جراحی، شیمی درمانی یا پرتودرمانی شود.

فیزیوتراپی قفسه سینه

تکنیک هایی وجود دارد که به بیمار کمک می کند پس از جراحی نفس عمیق بکشد تا بافت ریه دوباره بسط پیدا کند. این تکنیک ها پیش از جراحی به بیمار آموزش داده می شود و شامل موارد زیر است:
  • سرفه کردن
  • پرکاشن: با کف دست به قفسه سینه و روی ناحیه آسیب بزنید تا مخاط جمع شده شل شود. همچنین می توانید از دستگاه های مکانیکی که به این منظور ساخته شده کمک بگیرید.
  • اسپیرومتری تشویقی: به کمک تمرینات تنفس عمیق و استفاده از یک دستگاه برای کمک به سرفه عمیق
  • بدن را طوری قرار دهید که سر پایین تر از قفسه سینه قرار گیرد. این کار به مخاط اجازه می دهد از قسمتهای پایین ریه تخلیه شود.
چنانچه تنگی نفس داشته باشید اکسیژن مکمل می تواند مفید باشد.
 

جراحی و سایر درمان ها

پیشنهاد برای حذف موانع راه هوایی که بوسیله ساکشن مخاط یا توسط برونوسکوپی انجام می شود، یکی از این روش هاست. در برونوسکوپی با استفاده از لوله ای منعطف که به داخل گلو فرستاده می شود راه هوایی تمیز می شود.
استفاده از فشار مثبت پیوسته در بعضی افراد که برای سرفه کردن ضعیفند و سطح اکسیژن خونشان پس از جراحی پایین است نیز از جمله این روشهاست.

پیشگیری

در کودکان آتلکتازی در اثر انسداد مسیر هوایی اتفاق می افتد. برای کاهش خطر آتلکتازی توصیه می شود چیزهای کوچک و ریز را از دسترس کودکان قرار دهید.
در بزرگسالان آتلکتازی اغلب پس از جراحی اتفاق می افتد. پیش از هرنوع جراحی با پزشک خود صحبت کنید و درمورد چگونگی کاهش خطر آتلکتازی از او مشورت بگیرید.

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو

    • چرا سرفه می کنیم؟ آشنایی با علل بروز و روشهای درمان۱۳۹۳/۰۴/۳۱

      سرفه، بیماری نیست بلکه علامت یک تحریک است و به عبارت دیگر واکنش حفاظتی ریه در برابر مواد محرک خارجی است.
    • 6 مشکل تنفسی که نباید مورد بی توجهی قرار گیرد۱۳۹۵/۰۷/۱۰

      سرفه، خس خس سینه، تنگی نفس و... علائمی نیستند که بتوان به راحتی از کنار آنها عبور کرد. برخی این مشکلات تنفسی را به بالا بودن سن یا اضافه وزن خود ربط می دهند درحالیکه این علائم که گاه به شکل مزمن در می آیند ممکن است نشانه بیماری جدی و مهمی باشد.
    • چرا سرفه می کنیم؟ آشنایی با علل بروز و روشهای درمان۱۳۹۳/۰۴/۳۱

      سرفه، بیماری نیست بلکه علامت یک تحریک است و به عبارت دیگر واکنش حفاظتی ریه در برابر مواد محرک خارجی است.
    • آسم در شهرهای درگیر ریزگرد، شیوع بیشتری دارد۱۳۹۷/۰۲/۱۶

      عضو مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اعلام نتایج مطالعه «شیوع آسم در ایران» گفت: «شیوع این بیماری در استان هایی مانند سیستان و بلوچستان، خوزستان، ایلام و کرمانشاه که در معرض ریزگردها و آلاینده ها هستند، بیشتر از سایر استان ها است.»
    • درمان عفونت های تنفسی با مصرف سیر۱۳۹۶/۱۰/۰۶

      مطالعه جدید نشان می‌دهد ترکیب سولفور فعال موجود در سیر می‌تواند با باکتری‌های قوی موجود در عفونت‌های مزمن نظیر فیبروز کیستیک مقابله کند. سیر که به خاطر خواص ضدویروسی، ضدباکتریایی، ضدقارچی و آنتی اکسیدانی اش در جهان شناخته شده است، می‌تواند بسیاری از مشکلات سلامت را نیز حل کند.

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.