برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;
آبسه مغزی تجمع چرک ناشی از یک عفونت باکتریایی یا قارچی در مغز یا خارجی‌ترین لایه از سه لایه غشایی است، که مغز و نخاع را می‌پوشانند. این بیماری نادر است اما در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مثل مبتلایان به ویروس HIV یا کسانی که عمل پیوند عضو انجام داده اند بیشتر دیده می شود.
علائم می توانند به شکلی آهسته در مدت دو هفته توسعه یابند و یا بسیار ناگهانی اتفاق افتند.علائم بسته به اندازه و محل آبسه فرق می کند. بیش از 75 درصد مبتلایان سر درد خسته کننده دارند. برای بسیاری این تنها علامت است. درد معمولا به سمتی از مغز که آبسه دارد محدود می شود و تا زمانیکه آبسه درمان نشود درد بدتر نیز می گردد. آسپرین و سایر داروهای ضد درد باعث تخفیف درد نمی گردند.
در حدود نیمی از مبتلایان به آبسه مغزی تب خفیف دارند. دیگر علائم شامل استفراغ ، تهوع، سفت شدن گردن، تشنج، تغییرخلق و خو و ضعف عضلانی در یک طرف بدن می باشد. همچنین موارد زیر نیز از جمله عوامل آبسه مغزی می باشد:
  • تغییر در وضعیت روانی مانند گیجی ، پاسخ دهی کند، عدم توانایی تمرکزیا بی خوابی
  • کاهش توانایی حس لامسه
  • مشکلات صحبت کردن
  • تغییر بینایی

چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر سردرد مداوم داشتید که طی چند روز یا چند بدتر شد حتما به پزشک مراجعه کنید. اگر همچنین حالت تهوع، استفراغ، سیژر، تغییر خلق و خو یا ضعف عضلات داشتید بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید.

عوارض آبسه مغزی

اگر آبسه درمان نشود می تواند کشنده باشد. اکثر مبتلایان با موفقیت به درمان پاسخ می دهند. متاسفانه مشکلات عصبی طولانی مدت حتی پس از اینکه آبسه خارج و عفونت درمان می شود شایع است. بعنوان مثال ممکن است در عملکرد اعضای بدن، تغییرات شخصیتی یا سیژر مشکلات طولانی مدت برای بیمار بوجود آید که همگی بدلیل زخم یا آسیب مغزی است.

 
منشأ اولیه‌ عفونت‌ باکتریایی‌ که‌ موجب‌ بروز آبسه‌ مغزی‌ می‌شود را اغلب‌ نمی‌توان‌ پیدا کرد. اما سه‌ منشأ زیر شایع‌ترین‌ هستند:
  1. عفونتی‌ که‌ از جمجمه‌ به‌ درون‌ گسترش‌ می‌یابد، مثلاً استئومیلیت‌ (عفونت‌ استخوان‌ و مغز استخوان‌)، ماستوئیدیت‌ (عفونت‌ زایده‌ ماستوئید در پشت‌ گوش‌)، یا سینوزیت‌ (عفونت‌ سینوس‌ها)
  2. عفونتی‌ که‌ از سایر بخش‌های‌ بدن‌ که‌ دچار عفونت‌ شدند، مثلاً ریه‌ها، پوست‌، یا دریچه‌های‌ قلب‌، از راه‌ خون‌ گسترش‌ می‌یابد.
  3. عفونت از طریق یک جراحت نافذ مثلا زخم گلوله یا جراحی مغز و اعصاب و یا ضربه صورت وارد مغز می گردند.
درمان آبسه مغزی عموما دو بخش دارد:
  • درمان عفونت با آنتی بیوتیک ها: اگر نوع خاصی از باکتری شناخته شود آنتی بیوتیک هدف دار تجویز می شود؛ در مقابل، آنتی بیوتیک های طیف وسیع قادرند انواع مختلف و طیف وسیعی از عوامل عفونی را از بین ببرند. آنتی بیوتیک برای مدت 6 هفته یا بیشتر تجویز می شوند تا اطمینان حاصل شود که عامل عفونی کاملا مهار شده است.
  • تخلیه یا خارج کردن آبسه: اگر آبسه به راحتی قابل دسترس و خطر آسیب مغزی کم باشد می توان آن را با جراحی خارج کرد. در سایر موارد آبسه را با برش یا به کمک سوزن تخلیه می کنند.
برای تایید موفقیت درمان، بیمار باید با ام.آر.آی یا سی.تی.اسکن مورد بررسی قرار گیرید تا مغز و آبسه بدقت دیده شود. اگر بیمار سیژر نیز داشته باشد داروهای ضد حمله ممکن است تجویز شود که مصرف آن ممکن است حتی پس از درمان موفقیت آمیز آبسه نیز، ادامه یابد.

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو

    • تغییر رنگ خلط نشانه چیست؟۱۳۹۶/۰۱/۲۷

      وقتی بیمار می شوید خلط گلو بسیار آزار دهنده است، اما بدن شما برای سالم ماندن به آن نیاز دارد. خلط گلو ماده ای چسبناک و ژلاتینی است که ریه ها، گلو، دهان، بینی و سینوس ها را پوشانده و آنها را مرطوب نگه می دارد.
    • الکل سلول های بنیادی مغز را نابود می کند۱۳۹۶/۰۸/۲۳

      تحقیقات محققان آمریکایی حاکی از آن است که استفاده از الکل می‌تواند سبب مرگ سلول‌های بنیادی مغز شود و این نرخ در مورد زنان بالاتر است.
    • عفونت های تنفسی کودکی و افزایش خطر آسم در بزرگسالی۱۳۹۶/۰۷/۰۱

      مطالعات نشان می‌دهد عفونت‌های تنفسی مانند سرماخوردگی و سینوزیت در کودکان، احتمال ابتلا به آسم و مشکلات ریوی را در بزرگسالی افزایش می‌دهد.
    • آنچه گوش ها درباره سلامتی می گویند۱۳۹۶/۰۵/۱۱

      درد گوش، تغییر شکل ظاهری آن، زنگ زدن یا خارش گوش چه معنایی می دهد؟ آیا باید نگران بیماری خاص و جدی باشم؟
    • درد گوش به هنگام بلع غذا۱۳۹۷/۱۰/۰۳

      درد گوش به هنگام بلع غذا عارضه ای آزار دهنده است که عفونت گوش، عفونت بینی یا عفونت گلو سه دلیل عمده و شایع آن است. این وضعیت در فعالیت های روزانه مثل حرف زدن، خوردن و آشامیدن هم مزاحمت ایجاد می کند.

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.