برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;

اگر دچار درد شدیدی در ناحیه گردن یا کمر شوید که قبلا هرگز احساس نکرده بودید، احتمالا دچار فتق دیسک گردن شده اید.

فتق دیسک گاهی موجب نگرانی فرد می شود، اما توجه داشته باشید این یک مشکل شایع است که با افزایش سن پیش می آید. هرکسی ممکن است مبتلا به این عارضه شود و گاهی اوقات هیچ نشانه ای حس نمی کند.

در این مقاله درباره دیسک های گردنی بیشتر خواهید دانست، اینکه چه چیزی باعث آسیب دیدن دیسک می شود، علایم آن چیست و چه وقت باید به پزشک مراجعه کرد، از جمله نکاتی است که در این مطلب به آن ها اشاره می کنیم.

دیسک گردن یکی از شایع ترین علل درد گردن است. اگر دیسک روی ریشه عصب فشار وارد کند، علایم دیگری هم به وجود می آورد که عبارتند از:

  • بی حسی یا سوزن سوزن شدن یکی از شانه ها یا بازوها که ممکن است به انگشتان هم بزند
  • ضعف دست یا بازو

اگر دیسک روی نخاع فشار بیاورد، نشانه های شدید تری مشاهده می کنید؛ از جمله:

  • اشکال در راه رفتن یا سکندری خوردن
  • مورمور یا احساس شوک از بالای بدن تا پاها
  • اشکال در استفاده صحیح از دست و بازو و انجام کامل مهارت های حرکتی
  • از دست دادن تعادل و هماهنگی بدن

 

چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟

فتق دیسک یک عارضه شایع است و اغلب در مردان بیش از زنان رخ می دهد. افراد 35 تا 55 ساله بیشتر در معرض ابتلا به فتق دیسک قرار دارند.

اگر دچار گردن درد به اضافه یک یا چند نشانه بالا شدید به ویژه اگر دچار ضعف در دست هایتان شده اید، به پزشک مراجعه کنید.

در اینجا کمی درباره ستون فقرات، نحوه عملکرد آن و محل دیسک گردن توضیحاتی می دهیم. این اطلاعات به شما کمک می کنند که بیماری خود را بهتر بشناسید.

ستون فقرات از استخوان هایی به نام مهره تشکیل شده است. این مهره ها بدن را راست نگه می دارند، همچنین نخاع را احاطه و محافظت می کنند. نخاع شبیه لوله ای پر از مایع است که در میانه ستون فقرات قرار گرفته است. این لوله از مغز تا پایین ستون فقرات کشیده شده است.

در بین این مهره ها، کوسن های اسفنجی به نام دیسک وجود دارند. کار دیسک ها جذب کردن شوک های وارده در هنگام انجام حرکات منظم روزانه است، حرکاتی مانند پریدن، دویدن و فعالیت های دیگر که باعث استهلاک بدن می شود.

ستون فقرات از بالا به پایین دارای سه بخش اصلی است:

گردنی

پشتی مرتبط با ساختار قفسه سینه

کمری

هفت مهره بالایی ستون فقرات مهره های گردنی هستند. در ناحیه گردنی اعصابی وجود دارند که به بازو، دست و بخش فوقانی بدن متصل می شوند.

بالشتک های دیسک گردن از مهره های گردنی حفاظت می کنند، علاوه بر این مهره ها را به هم متصل می کنند تا قادر باشید گردن و کمر خود را خم کنید و بچرخانید.

 

فتق دیسک

در مرکز این دیسک های بین مهره ای مواد ژل مانندی قرار دارند. قسمت بیرونی آنها از غضروف فیبری تشکیل شده اند که ژل را داخل خود نگه می دارند.

وقتی قسمت بیرونی دچار ترک یا شکاف شود، ژل دیسک بیرون می زند. به این حالت فتق دیسک می گویند.

فتق دیسک با نام پارگی دیسک یا لغزش دیسک هم نامیده می شود. برای اینکه بهتر تصور کنید، یک دونات کرم دار را در نظر بگیرید که محتوای ژله ای آن در اثر فشار بیرون می زند.

 

علل فتق دیسک گردن

تشخیص دقیق علت فتق دیسک دشوار است. این عارضه اغلب به آرامی و بدون علتی روشن بروز می کند. اما معمولا عوامل زیر در این عارضه دخالت دارند:

سن: استهلاک بیش از حد باعث فتق دیسک می شود. وقتی ما جوان هستیم، دیسک های ستون فقرات آب زیادی دارند. اما با گذشت زمان و افزایش سن میزان آب دیسک کاهش می یابد. کاهش آب دیسک بدان معنی است که انعطاف پذیری کمتر می شود و وقتی فرد در حرکت، چرخش یا پیچش است احتمال پارگی یا فتق دیسک بالا می رود. در افراد مسن، ممکن است با کمترین فشاری دیسک پاره شود.

ژنتیک: سابقه خانوادگی در فتق دیسک نقش موثری دارد.

نوع حرکت: حرکات ناگهانی و چرخشی گاهی موجب فتق دیسک می شوند.

فشار ناگهانی: اگر جسم سنگینی بردارید یا بالاتنه خود را به سرعت بچرخانید ممکن است به دیسک های خود آسیب بزنید.

 

بیشتر بخوانید: 7 راه کاهش درد گردن

فتق دیسک گردن ممکن است با فشار به اعصاب ستون مهره ها باعث درد، ضعف و بی حسی در ناحیه گردن، پست، بازوها و حتی پاها شود. این علایم گاه به قدری شدید هستند که در زندگی روزانه فرد اختلال ایجاد می کنند.

بیشتر اوقات مشکلات فتق دیسک باید به خودی خود ظرف چند هفته برطرف شود. همچنین می توانید از یک یا چند درمان زیر برای بهبودی بیشتر کمک بگیرید:

با رعایت نکته‌های بسیار ساده و جزیی می‌توان بیماری را درمان کرد. در بیرون‌زدگی دیسک، بلافاصله سیستم التهابی بدن فعال می‌شود و بدن هم به‌طور خودکار آن را خنثی می‌کند. دیسک گردن یک بیماری خودمحدودشونده است و با مداخلات بهینه‌سازی فرایند شغلی و وضعیت‌های مناسب هنگام کار بهبود حاصل می‌شود. بی‌حرکت‌ نگه‌داشتن گردن بسیار مفید است زیرا فشار وارده کمتر می‌شود و به مرور بیرون‌زدگی سر جای اول خود برمی‌گردد. برای این کار گردن‌بندهای طبی وجود دارد. همچنین برای تقویت عضلات و قوی‌تر کردن آن تمرینات ورزشی کمک می‌کند تا روند بهبودی سریع‌تر طی شود.

 

بیشتر بخوانید: درمان های خانگی برای گردن درد-دیسک سرویکال

بیشتر بخوانید: حرکات ورزشی درمانی برای تسکین درد گردن

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو

    • ۱۰ تمرین کششی پایه در ورزش۱۳۹۱/۱۱/۰۲

      تمرینات کششی بخش کلیدی فعالیت ورزشی را تشکیل می دهد. حرکات کششی باعث افزایش انعطاف پذیری شده و دامنه حرکتی مفاصل را بهبود می بخشد.
    • دیسک گردن، علل بروز و روشهای درمان۱۳۹۳/۰۷/۲۶

      بیماری دیسک گردن، مختص زندگی شهرنشینی است. در همه انسان‌ها فرایند فرسایشی دیسک بین ستون‌مهره‌ها از سن 30 تا 40 سالگی آغاز می‌شود و دیسک به‌تدریج آب خود را از دست می‌دهد و علاوه بر اینکه ارتفاع آن کاهش می‌یابد، انعطاف‌پذیری‌اش نیز کمتر می‌شود. عواملی هم که به این فرسایش سرعت می‌بخشند و باعث بروز بیماری دردناک و ناتوان‌کننده‌ای به نام دیسک‌گردن می‌شوند.
    • درد دست چپ، علل و علائم شایع۱۳۹۶/۰۳/۲۴

      اگر درد دست و بازو داشته باشید اولین چیزی که به ذهنتان می رسد این است که این درد ناشی از صدمه است. اما درد در یک بخش از بدن گاه معانی دیگری دارد. بعنوان مثال درد دست چپ ممکن است به دلیل صدمه مفصل، عصب تحت فشار یا بیماریهای قلبی باشد.
    • آشنایی با وضعیت طبیعی استقرار ستون فقرات۱۳۹۴/۰۵/۲۶

      مهم‌ترین قسمت بدن که نقش بسزایی در داشتن وضعیت صحیح بدن ایفا می‌کند، ستون فقرات است. ستون فقرات دارای قوس‌های طبیعی است که باید آنها را در وضعیت طبیعی خودشان همواره حفظ کرد.
    • آسیب های ناشی از کار با کامپیوتر۱۳۹۴/۰۹/۰۲

      رایانه یکی از شگفتی‌های دنیای امروز است که سرعت و بازدهی کار را افزایش داده ، اما همین فنّاوری مفید می‌تواند باعث بروز مشکلات سلامت شود. گزارش‌های مختلف نشان می‌دهند که کاربران رایانه در معرض مشکلات سلامت فراوانی هستند، چون استفاده طولانی‌مدت از رایانه به همراه خود استرس و یکنواختی می‌آورد.

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.