اگر فرزند شما به نقص قلبی مادرزادی مبتلا باشد، به این معناست که ساختار قلبش دچار مشکل است.
برخی از نقایص مادرزادی قلب کودکان ساده هستند و نیازی به درمان ندارند. اما برخی دیگر پیچیده ترند و ممکن است ظرف یک دوره چند ساله روی آن ها چندین عمل جراحی انجام شود.
کسب اطلاعات درباره نقص مادرزادی کودکتان در درک شرایط و پیش بینی اتفاقات آینده نقش ویژه ای دارد.
برخی از نقایص مادرزادی قلب کودکان ساده هستند و نیازی به درمان ندارند. اما برخی دیگر پیچیده ترند و ممکن است ظرف یک دوره چند ساله روی آن ها چندین عمل جراحی انجام شود.
کسب اطلاعات درباره نقص مادرزادی کودکتان در درک شرایط و پیش بینی اتفاقات آینده نقش ویژه ای دارد.
- انواع عیوبی قلبی مادرزادی
- نقص سپتوم دهلیزی –ASD
- نقص سپتوم بطنی – VSD
- نقص دیواره دهلیزی بطنی
- دریچه آئورت دو لتی
- کوآرکتاسیون آئورت
- ناهنجاری های مادرزادی دریچه میترال
- بطن راست با دو خروجی
- ناهنجاری ابشتین
- سندرم ایزن منگر
- سندرم هیپوپلازی سمت چپ قلب
- بیماری کاوازاکی
- سندرم QT طولانی
- آنومالی جزئی برگشت ورید ریوی
- آنومالی کامل برگشت ورید ریوی
- مجرای شریانی باز - PDA
- باز ماندن دریچه بیضی قلب - مجرای بین دهلیزی باز
- آترزی شریان ریوی
- آترزی شریان ریوی با نقص سپتوم بطنی
- آترزی شریان ریوی با سپتوم بطنی دست نخورده
- آترزی دریچه سه لتی
- تنگی دریچه ریوی
- تترالوژی فالوت
- جابجایی عروق بزرگ قلبی
- ترانکوس آرتریوسوس
- حلقه عروقی
- سندرم ولف پارکینسون وایت - WPW
نقص مادرزادی شدید معمولا در چند روز یا چند ماه اول تولد مشخص می شود. نشانه ها و علایم شامل موارد زیر هستند:
- رنگ پوست خاکستری کمرنگ یا آبی -سیانوز
- تنفس سریع -نوزادان به طور طبیعی نفسشان تند است اما در صورتی که تعداد تنفسشان بیشتر از 50 تا 60 بار در دقیقه است و قبلشان تندتر میزند نشان دهنده بیماری قلبی در کودک است. البته به این معنا نیست که تنها با تندی نفس کودک به بیماری قلبی مبتلا شده است بلکه ممکن است این علایم علت بیماریهای دیگری نیز باشد
- تورم پاها، شکم یا اطراف چشم
- تنگی تنفس در حین شیر خوردن که باعث می شود نوزاد خوب وزن نگیرد -موقعی که کودک شیر میخورد خسته شود و مرتب سینه مادر را از دهانش خارج کند تا نفس بگیرد و به جای اینکه همانند یک کودک نرمال در عرض 10 دقیقه شیر بخورد 40 طول می کشد تا شیر بخوردند
عیوب قلبی مادرزادی کم شدت، ممکن است تا رسیدن به سنین بالاتر در کودک تشخیص داده نشوند و هیچ علایم قابل توجهی دراو بروز نکند. اما اگر در سال های بعد علایم و نشانه ای بروز کند به شرح زیر خواهد بود:
- به راحتی در ورزش یا سایر فعالیت های جسمی دچار تنگی نفس می شود
- به راحتی در ورزش یا سایر فعالیت های جسمی خسته می شود
- در حال ورزش یا سایر فعالیت های جسمی از حال می رود
- دست، مچ پا یا بخش پایینی پا دچارتورم می شود
عوارض نقص قلبی مادرزادی در کودک
برخی از عوارض احتمالی که ممکن است در اثر نقص قلب مادرزادی رخ دهند عبارتند از:- نارسایی احتقانی قلب: این عارضه جدی در نوزادان مبتلا به نقص قلبی شدید امکان بروز دارد. ازعلایم نارسایی احتقانی قلب می توان به تنفس سریع که اغلب با صدای آه همراه است و وزن نگرفتن صحیح نوزاد اشاره کرد.
- کاهش سرعت رشد نوزاد: کودکان مبتلا به نقص قلبی مادرزادیِ شدید، نسبت به کودکانی که به نقص قلبی دچار نیستند، کندتر رشد می کنند. جثه آنها نسبت به هم سالانشان کوچک تر است و اگر دستگاه عصبی آن ها هم تحت تاثیر عیوب قلبی قرار گرفته باشد در یادگیری راه رفتن و صحبت کردن تاخیر خواهند داشت.
- مشکلات ریتم قلب: ممکن است مشکلات ریتم قلب –آریتمی- ناشی از نارسایی قلبی مادرزادی یا در اثر بروز زخم هایی باشد که بعد از عمل جراحی تصحیح نقص قلبی مادرزادی ایجاد می شود.
- سیانوز: اگر نقص قلب کودک باعث شود اکسیژن رسانی خون بند ناف کافی نباشد، نوزاد دچار کبودی رنگ پوست می شود که به آن سیانوز می گویند.
- سکته مغزی: اگر چه غیر معمول است، اما برخی از کودکان مبتلا به نقص قلب مادرزادی به دلیل حرکت لخته خون در سوراخ قلب به سمت مغز، در معرض خطر ابتلا به سکته مغزی هستند.
- مشکلات عاطفی: بعضی از کودکان مبتلا به نقص قلبی مادرزادی به دلیل جثه کوچک، محدودیت های فعالیت و یا مشکلات یادگیری شان احساس ناامنی یا مشکلات عاطفی می کنند. اگر نگران خلق و خوی فرزند خود هستید، با دکتر او صحبت کنید.
- نیاز به نظارت مادام العمر: کودکان مبتلا به اختلالات قلب باید در تمام طول عمر خود تحت نظارت قلبی قرار گیرند، زیرا نقص آنها می تواند منجر به افزایش خطر ابتلا به عفونت بافت قلب -اندوکاردیت، نارسایی قلبی یا مشکلات دریچه قلب شود. اکثر کودکان مبتلا به نقص قلبی مادرزادی می بایست به صورت مادام العمر و به طور منظم زیر نظر یک متخصص قلب و عروق باشند.
چه وقت به پزشک مراجعه کنیم
اغلب اوقات نقص مادرزادی شدید قبل یا بلافاصله بعد از تولد تشخیص داده می شود. اگر تصور می کنید نوزاد دارای علایم یا نشانه های بالا است، با پزشک اطفال تماس بگیرید.
در طی شش هفته اول حاملگی، قلب شروع به شکل گرفتن و تپش می کند. در این زمان بحرانی، عروق خونی اصلی که به قلب وارد و از آن خارج می شوند تشکیل می شوند.
محققان دقیقا نمی دانند چه چیزی باعث این عیوب می شود، اما فکر می کنند که ژنتیک، بعضی از عارضه های جسمی، برخی از داروها و عوامل محیطی مانند سیگار در بروز این وضعیت نقش دارند.
محققان دقیقا نمی دانند چه چیزی باعث این عیوب می شود، اما فکر می کنند که ژنتیک، بعضی از عارضه های جسمی، برخی از داروها و عوامل محیطی مانند سیگار در بروز این وضعیت نقش دارند.
انواع عیوبی قلبی
عیوب قلبی مادرزادی متنوعی وجود دارد که در این دسته بندی عمده قرار می گیرند:
- سوراخ در قلب
- انسداد جریان خون
- ناهنجاری عروق خونی
- اختلالات دریچه قلب
- قلبی که رشد کافی نکرده است
- ترکیبی از چندین نقص قلبی
عوامل خطر ساز
اغلب عیوب مادرزادی قلب ناشی از عارضه هایی در رشد اولیه قلب کودک است که علت آنها ناشناخته است. با این حال، ممکن است برخی از عوامل محیطی و ژنتیکی در بروز عیوب مادرزادی قلب نقش داشته باشند که عبارتند از:
- سرخجه – روبلا یا سرخک آلمانی: ابتلا به سرخجه در دوران بارداری می تواند در رشد قلب کودک مشکلاتی ایجاد کند. بهتر است پزشک قبل از بارداری ایمنی به این بیماری ویروسی را آزمایش کند و اگر ایمنی نداشتید شما را واکسینه کند.
- دیابت: شما می توانید با کنترل دقیق دیابت قبل از شروع و در طول بارداری خطر ابتلا به نقص مادرزادی قلب را کاهش دهید. البته به طور کلی می توان گفت دیابت بارداری خطر ابتلا به نقص قلب نوزاد را افزایش نمی دهد.
- داروها: مصرف بعضی داروها در دوران بارداری جنین را دچار عیوب مادرزادی، از جمله عیوب مادرزادی قلب می کنند. قبل از شروع بارداری به پزشک خود مراجعه کنید و او را از داروهایی که می خورید مطلع کنید.
داروهایی که اثر آنها در افزایش خطر نقص قلبی مادرزادی شناخته شده اند شامل تالیدومید، مهارکننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین، استاتین ها، داروهای ضد آکنه ایزوترتینوئین و لیتیوم هستند.
- مصرف الکل در دوران بارداری: از الکل در دوران بارداری اجتناب کنید، زیرا خطر نقص قلبی مادرزادی را افزایش می دهد.
- سیگار کشیدن: سیگار کشیدن در دوران بارداری احتمال ابتلا به نقص مادرزادی قلب در نوزاد را افزایش می دهد.
- وراثت: امکان دارد اعضای خانواده عیوب قلبی مادرزادی را به ارث ببرند. این اختلال گاهی با یک سندرم ژنتیکی همراه است. بسیاری از کودکان مبتلا به سندرم داون دچار عیوب قلبی هستند. قطعه گمشده عوامل ژنتیکی کروموزوم 22 هم باعث نقص قلبی می شود.
چنین اختلالاتی را در طول رشد جنین با آزمایش ژنتیک تشخیص می دهند. اگر شما یک کودک مبتلا به نقص قلب مادرزادی داشته باشید، مشاور ژنتیک می تواند شانس ابتلای فرزند بعدی تان را به شما بگوید.
ممکن است پزشک ابتدا طی یک معاینه معمول، صدایی غیر عادی در قلب بشنود و مشکوک به مشکلی در قلب کودک شود. مورمور قلب صدایی است که با گذر سریع خون از قلب یا رگ های خونی به گوش می رسد.
بیشتر مورمور های قلبی نگران کننده نیستند و نشانه نقص قلبی و عارضه ای خطرناک نخواهند بود.
بیشتر مورمور های قلبی نگران کننده نیستند و نشانه نقص قلبی و عارضه ای خطرناک نخواهند بود.
آزمایشات تشخیصی نقص قلبی مادرزادی
اگر پزشک احتمال دهد فرزند شما نقص قلبی دارد، چندین آزمایش روی او را انجام می دهد. این آزمایش ها علاوه بر معاینات جسمی روتین شامل موارد زیر هم هستند:
- اکوکاردیوگرام جنینی
- اکوکاردیوگرام
- الکتروکاردیوگرام
- عکس برداری اشعه ایکس از قفسه سینه
- پالس اکسیمتری و گاهی کاتتریزاسیون
- ام آر آی قلب و عروق
گاهی عیوب قلبی مادرزادی اثر طولانی مدتی روی سلامت کودک ندارد و در برخی موارد چنین عیوبی می توانند به سادگی بدون درمان رها شوند. با توجه به نوع نقص قلب کودک ، پزشکان آن را با روش های زیر درمان می کنند:
- روش های شامل بهره گیری از کاتتریزاسیون
- عمل جراحی قلب باز
- پیوند قلب
- داروها: داروهای مهارکننده آنزیم تبدیل آنژیوتانسین، مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین و مسدود کننده های بتا و داروهایی که باعث از دست دادن مایعات می شوند -دیورتیک ها- که به کاهش فشار خون، ضربان قلب و میزان مایعات در قفسه سینه کمک می کنند و همچنین دارو های آریتمی
نکاتی که باید رعایت کرد
- محدودیت های ورزشی: اگرچه بعضی از کودکان نیاز به محدود کردن میزان یا نوع ورزش دارند، اما بسیاری از آن ها می توانند در فعالیت های عادی یا نزدیک به عادی فعالیت کنند. پزشک به شما می گوید کودک تا چه حد باید محدودیت فعالیت داشته باشد.
- پیشگیری از ابتلا به عفونت
- نظارت و درمان مادام العمر
پیشگیری از نقص قلبی مادرزادی در کودک
از آنجا که علت دقیق بسیاری از عیوب مادرزادی قلب ناشناخته است، جلوگیری از آنها امکان ندارد. با این حال، می توان برخی از نکات را رعایت کرد تا خطر کلی نقص مادرزادی و نقایص قلبی را کاهش داد، موارد زیر از آن جمله اند:- دریافت واکسن سرخجه
- کنترل بیماری های مزمن مانند دیابت و صرع
- اجتناب از مصرف مواد مضر مانند شوینده های قوی، رنگ ساختمانی، دارو های گیاهی، شیمیایی و مکمل بدون دستور پزشک، سیگار و الکل
- مصرف مولتی ویتامین به همراه اسید فولیک با مشورت پزشک: مصرف روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک باعث کاهش نقایص مادرزادی در مغز و نخاع می شود و همچنین به کاهش خطر ابتلا به عیوبی قلبی کمک می کند.
پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند
مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو
-
خارش زدایی از پوست سر۱۳۹۷/۰۴/۲۵
خارش پوست سر حالتی آزار دهنده است که گاهی فرد را بسیار کلافه می کند؛ اما همانند خارش پوست بدن شایع نیست. فارغ از بیماریهای جدی پوست که زمینه ساز این نوع خارش ها می شوند، این مساله بطور کلی در دو گروه سنی کودکان و نوجوانان به دلایل مختلف شایع می شود که تشخیص علت بوسیله پزشک متخصص پوست و ارایه راهکار مناسب به بهبود بیمار کمک می کند. -
سر درد کودک را جدی بگیرید۱۳۹۶/۱۲/۰۷
«سردرد» یکی از علایمی است که در همه سنین از جمله کودکان و حتی شیرخواران بروز می کند و حدود 90 درصد مردم حداقل یک بار در زندگی خود سردرد شدید را تجربه می کنند. برخلاف تصور عامه مردم، میگرن در کودکان بسیار شایع است. بین 7 تا 10 درصد بچه ها درجاتی از میگرن را دارند و در دخترها حدود 2 تا 3 برابر بیشتر از پسرها شایع است. -
اثرات مبهم دارو های بیهوشی روی نوزادان۱۳۹۶/۱۲/۲۰
یکی از مهمترین دستگاههای بدن که رشد و نمو آن بعد از دوران جنینی ادامه دارد، سیستم اعصاب مرکزی است؛ به این صورت که حتی تا دوران جوانی، رشد بخشهایی از این سیستم ادامه دارد. -
سرفه های کودکانه ای که جای نگرانی دارند۱۳۹۷/۰۹/۲۶
سرفه در کودکان بسیار شایع است و معمولا در اثر تحریک گیرندهها در مجاری هوایی ایجاد میشود. مکانیسم دفاعی بدن در اثر مواجهه با اجسام غیرعادی که وارد مجاری تنفسی میشوند با عکسالعمل سرفه فعالیت خود را شروع میکند. گاهی سرفه کودک مدت زیادی ادامه مییابد که موجب نگرانی مادر میشود. -
تاخیر در به حرف آمدن کودک با مصرف استامینوفن در بارداری۱۳۹۶/۱۰/۲۴
مطالعه جدیدی نشان می دهد کودکانی که مادرشان در اوایل بارداری استامینوفن مصرف کرده است در معرض خطر بالای تاخیر در به حرف آمدن قرار دارند.
مرکز مشاورهنمایش آرشیو
تیرویید
پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090
با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.
قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش
پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086
سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید
آزمایش کلسترول
پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084
سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.