بلفاریت التهاب پلک ها بویژه در لبه آنهاست. این بیماری شایع بوده و ممکن است بر اثر یک عفونت خفیف میکروبی و یا بیماری پوستی منتشر ایجاد شود.
بلفاریت به دو شکل رخ می دهد: بلفاریت قدامی و بلفاریت خلفی. در بلفاریت قدامی قسمت جلویی و خارجی پلک که محل اتصال مژه هاست درگیر می شود. دو علت شایع بلفاریت قدامی عفونت های میکروبی و سبوره هستند. در بلفاریت خلفی که ناشی از مشکلات غدد چربی پلک (غدد meibomian) است قسمت داخلی پلک گرفتار می شود. دو بیماری پوستی که سبب بلفاریت خلفی می شوند عبارتند از: آکنه روزاسه و شوره سر.
صرف نظر از نوع بلفاریت، علائمی که معمولاً در بلفاریت دیده می شوند عبارتند از: خارش، سوزش، اشکریزش، احساس جسم خارجی، پوسته پوسته شدن (روی مژه ها و در گوشه چشم و یا روی پلک)، خشکی، و قرمزی لبه های پلک.
در صورت وجود چنین علائمی مراجعه به چشم پزشک لازم است. در صورتی که بلفاریت درمان نشود، در دراز مدت سبب ضخیم شدن لبه های پلک، متسع شدن مویرگ ها، تریکیازیس (رشد معکوس مژه ها به طرف داخل چشم)، ریزش مژه ها، اکتروپیون (برگشتن پلک به طرف خارج) و انتروپیون (برگشتن پلک ها به طرف داخل) شود. همچنین ممکن است منجر به واکنش ها و عوارضی در سطح ملتحمه و قرنیه گردد.
- درماتیک سبورئیک – شوره سر و ابرو
- عفونت باکتریایی
- غدد چربی پلک ها مسدود شده اند یا بد عمل می کنند
- بیماری روزاسه
- آلرژی ها از جمله واکنش آلرژیک به داروهای چشمی، محلول های لنزهای تماسی یا آرایش چشم
- مایت یا شپش چشم
عوامل افزایشدهنده خطر
- سن بیش از 60 سال
- سابقه درماتیت سبورئیک روی پوست سر و سایر نقاط بدن
- مواجهه با مواد شیمیایی یا سایر مواد تحریکزای محیطی
- زندگی در یک خانه پر جمعیت یا در شرایط بد بهداشتی
- تغذیه نامناسب
- سرکوب ایمنی به دلیل بیماری یا دارو
- دیابت شیرین (مرض قند)
- آکنه روزاسه
درمان بلفاریت ممکن است مشکل باشد زیرا معمولاً عود می کند. درمان بستگی به نوع بلفاریت دارد. درمان ممکن است شامل کمپرس گرم روی پلک ها، تمیز کردن آنها، استفاده از آنتی بیوتیک و/یا ماساژ پلک باشد. اگر بلفاریت سبب خشکی چشم شود ممکن است استفاده از قطره اشک مصنوعی یا پماد های لوبریکانت (که سبب کم شدن اصطکاک پلک با سطح چشم می شود) هم لازم باشد. گاهی برای کنترل التهاب از کورتون هم استفاده می شود ولی اثرات جانبی این داروها مانع استفاده دراز مدت از آنهاست.
کمپرس گرم سبب شل شدن پوسته های روی چشم می شود و به این ترتیب هنگام تمیز کردن پلک این پوسته ها راحت تر جدا می شوند. کمپرس گرم همچنین سبب گرم شدن و شل شدن پلاک هایی می شود که غدد چربی پلک را مسدود می کنند. انسداد این غدد سبب ایجاد التهاب می شود. ابتدا دست هایتان را بشویید و حوله ای را که با آب گرم مرطوب شده است را روی چشمان بسته خود قرار دهید. در ابتدای دوره درمان، چشم پزشک ممکن است این کار را 4 بار در روز هر بار بمدت 5 دقیقه تجویز کند. پس از آن کمپرس گرم ممکن است یک بار در روز و بمدت چند دقیقه کافی باشد.
تمیز کردن پلک ها برای درمان بلفاریت ضروری است. این کار با ماساژ پلک ها با شامپو بچهء رقیق شده انجام می شود. برای ماساژ پلک ها ابتدا دستان خود را شسته و با کمک انگشتان یا گوش پاک کن یا گاز یا حوله تمیز لبه های پلک و حوالی مژه ها را توسط شامپو بچه ماساژ داده و سپس با آب ولرم کاملا" آب بکشید.
در بعضی از موارد تجویز آنتی بیوتیک به صورت پماد موضعی و یا درمان خوراکی ضروری است.
در صورتیکه غدد چربی پلک ها نیز اختلال عملکرد داشته باشند کمپرس گرم و ماساژ پلک برای خارج کردن چربی اضافی ضروری است. نحوه انجام ماساژ در این موارد توسط چشم پزشک به بیمار آموزش داده می شود.
از آنجا که بلفاریت تمایل به مزمن شدن دارد درمان ممکن است برای مدتی طولانی ادامه یابد. در صورتیکه بیمار از لنز تماسی استفاده کند، بسته به نوع بلفاریت، ممکن است لازم باشد در طول درمان بلفاریت و حتی بعد از آن از لنز استفاده نشود. برای بعضی از این بیماران لنز های با نفوذ پذیری بالا تجویز می شود و به بعضی دیگر توصیه می شود که دفعات تعویض لنز را بیشتر کنند. بعضی از بیماران هم در استفاده از لنز مشکل پیدا خواهند کرد و باید از روش های دیگری برای اصلاح عیب انکساری خود استفاده کنند.
بهتر است از مواد آرایشی نیز استفاده نشود زیرا ممکن است مانع شستشوی پلک و ماساژ درمانی شود. در بعضی از موارد بلفاریت به بیمار توصیه می شود از شامپوهای ضد شوره برای سر و ابروها استفاده کند.
پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند
مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو
-
دردسرهای کاشت مژه مصنوعی۱۳۹۷/۰۸/۲۶
بیشتر زنانی که از مژههای مصنوعی استفاده میکنند، توصیه متخصصان را مبنی بر اینکه این مژهها میتوانند محلی مناسب برای تجمع جرم و باکتری باشند، جدی نمیگیرند؛ در حالی که تحقیقات نشان داده است استفاده از مژه مصنوعی فرد را مستعد ابتلا به عفونتهای چشمی و حساسیت میکند و باعث بروز علایمی ناخوشایند از قبیل ترشحات چشمی، سوزش، خارش، تورم و ناراحتی شدید چشمی و حتی ریزش مژه میشود که مطمئنا هیچ خانمی دوست ندارد دچار چنین مشکلاتی شود. -
ساخت لنز چشمی با قابلیت دارورسانی۱۳۹۷/۰۷/۲۸
محققان آمریکایی نوعی لنز چشمی ساختند که قادر است تغییر رنگ داده و در چشم دارو آزاد کند که این شاخص بصری امکان اطلاع از آزاد شدن داروها را در زمان و مکان موردنظر فراهم می کند. -
استفاده نامناسب از لنزهای تماسی باعث آسیب های جدی به چشم می شود۱۳۹۵/۰۵/۳۰
براساس یک گزارش تازه منتشر شده، استفاده نامناسب از لنزهای تماسی مانند خوابیدن با آنها و یا استفاده ازیک جفت لنز تماسی برای مدت بسیار طولانی آسیب های جدی به چشم می زند. -
پاسخ به پرسش های شما درباره عمل لیزیک چشم۱۳۹۷/۰۴/۳۰
لیزیک چشم عملی است که این روز ها تب آن بالا گرفته و افراد بسیاری متقاضی انجام آن هستند، اما نظرات متعدد و متفاوتی که از سوی پزشکان در مورد مفید یا مضر بودن این عمل مطرح شده است متقاضیان را دچار سردرگمی می کند. بسیاری از چشم پزشکان و متخصصان نامی این عمل را توصیه نمی کنند، اما عده ای دیگر آن را مفید و بدون عوارض می دانند و عده ای دیگر هم معتقدند نفس عمل مشکل ساز نیست، بلکه مراقبت های بعد از آن است که اگر خدشه ای به آن وارد شود برای بیماری مشکل ساز خواهد بود. -
هنگام کار با رایانه به چشم فرصت استراحت بدهید۱۳۹۴/۱۰/۲۰
بسیاری از افراد روزها با رایانه و شب ها با تلفن های هوشمند سروکار دارند، اما به گفته کارشناسان بیش از دو ساعت خیره شدن به صفحه نمایش در روز موجب خستگی چشم، سردرد و کمر درد می شود.
مرکز مشاورهنمایش آرشیو
تیرویید
پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090
با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.
قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش
پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086
سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید
آزمایش کلسترول
پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084
سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.