آسیب دیدگی ساق و قوزک پا، می تواند باعث ایجاد تورم شود. پیچ خوردگی قوزک پا شایع ترین علت آن است
مصرف بسیاری از داروها باعث ایجاد ورم در پا و قوزک پا بعنوان یکی از اثرات جانبی می شوند. برخی از این داروها عبارت اند از:
قوزک متورم و پای متورم مشکل شایعی است و اغلب نگران کننده نیست، به خصوص اگر مدت زیادی ایستاده باشید یا پس از یک پیاده روی طولانی. اما اگر تورم ادامه یابد و یا با علائم دیگری همراه شود، ممکن است نشانه یک بیماری باشد.
در اینجا دلایل ورم پا را بیان کرده و به شما می گوییم که چه زمانی به معاینه پزشک نیاز دارید.
در اینجا دلایل ورم پا را بیان کرده و به شما می گوییم که چه زمانی به معاینه پزشک نیاز دارید.
بیشتر بخوانید: چرا پاهایم ورم کرده است؟
عوارض بارداری
در دوران بارداری، بروز کمی تورم در قوزک و دیگر قسمت های پا طبیعی است. اما ورم بیش از حد و ناگهانی پا، ممکن است نشانه پری اکلامپسی باشد. این بیماری خطرناک، با افزایش فشار خون و ورود پروتئین به ادرار، بعد از هفته بیستم بارداری بروز می کند. اگر ورم پاهای شما بسیار شدید است، یا با علائمی مانند درد شکم، سردرد، کاهش دفعات ادرار، حالت تهوع و استفراغ، یا تغییراتی در بینایی شما همراه است، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
آسیب دیدگی در ناحیه ساق و مچ پا
آسیب دیدگی ساق و قوزک پا، می تواند باعث ایجاد تورم شود. پیچ خوردگی قوزک پا شایع ترین علت آن است و در اثر ضربه یا گام اشتباه و بیش از حد کشیده شدن رباط ها که قوزک پا را در جای خودش نگه می دارند، اتفاق می افتد. برای کاهش این نوع ورم پا، که نتیجه آسیب دیدگی است، استراحت کنید و از ایستادن روی پای صدمه دیده، اجتناب نمایید، از کیسه یخ استفاده کنید، مچ یا هر قسمت آسیب دیده پا را با باند کشی ببندید و هنگام استراحت پای خود را بالاتر از سطح بدن روی یک چهارپایه یا بالش قرار دهید. اگر تورم و درد شدید است و با درمان های خانگی بهبود نیافت، به پزشک مراجعه کنید.
لنف ادم
لنف اِدم نام یک بیماری است که به دلیل تجمع مایع لنفاوی در بافت ها به وجود می آید و ممکن است در اثر فقدان مشکلات عروق لنفاوی یا بعد از برداشتن غدد لنفاوی بروز کند. لنف یک مایع سرشار از پروتئین است که در شبکه گسترده ای از عروق و مویرگ ها جریان دارد. غدد لنفاوی مانند فیلتر این مایع را از خود عبور می دهند و مواد زائد بدن مانند باکتری ها را به دام می اندازند و از بین می برند. اگر عروق یا غدد لنفاوی دچار مشکل شوند، جریان این مایع مسدود می شود. اگر این مشکل درمان نشود، تجمع مایع لنف در روند بهبودی زخم های بدن اختلال ایجاد می کند و منجر به عفونت و تغییر شکل اندام بدن می شود. بیماری لنف اِدم غالبا در بیماران سرطانی شایع است و در اثر پرتو درمانی یا برداشتن غدد لنفاوی به وجود می آید. اگر تحت درمان سرطان هستید و با تورم بدن مواجه شدید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
نارسایی سیاهرگی(وریدی)
تورم قوزک و ساق پا، یکی از نشانه های اولیه نارسایی سیاهرگی است. در اثر این بیماری، میزان خونی که از رگ های پا به سمت قلب می رود، کاهش می یابد. به طور طبیعی، رگ ها با کمک دریچه های یک طرفه قلب، جریان خون را به سمت قلب هدایت می کنند. اگر این دریچه ها صدمه ببینند یا ضعیف شوند، خون به داخل عروق برمی گردد و در بافت نرم پایین پاها، به خصوص قوزک و ساق پا باقی می ماند. نارسایی سیاهرگی مزمن باعث تغییرات پوست، زخم های پوستی و عفونت می شود. اگر علایم نارسایی سیاهرگی در شما بروز پیدا کرد، به پزشک مراجعه کنید.
عفونت
ورم پا می تواند نشانه ای از عفونت باشد. افراد مبتلا به نوروپاتی دیابتی(اختلال اعصاب محیطی در دیابت) یا دیگر مشکلات عصبی در پاها بیشتر در معرض عفونت پا هستند. اگر مبتلا به دیابت هستید هر روز پاهایتان را از نظر وجود تاول و زخم بررسی کنید، زیرا آسیب دیدگی سلول عصبی احساس درد را کاهش می دهد و در نتیجه زخم پا ممکن است به سرعت پیشرفت کند. اگر متوجه تورم یا تاول در پاها شدید که به نظر عفونی می آید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
لخته شدن خون
وجود لخته های خون در عروق پاها، از بازگشت خون از پاها به سمت قلب جلوگیری می کند و باعث ایجاد ورم در قوزک و دیگر قسمت های پا می شود. لخته های خون ممکن است سطحی ( در رگ های زیر پوست)، یا عمیق( که ترومبوز عروق عمقی نامیده می شود) باشند. لخته های خونی عمیق می توانند یک یا چند ورید عمقی در پاها را مسدود کنند. اگر این لخته های خون سست شوند و به سمت قلب یا ریه ها حرکت کنند، ممکن است مرگ آور باشند. اگر یکی از پاهای شما متورم شده است، احساس درد می کنید، کمی تب دارید، و رنگ پاها کمی تغییر کرده است، با پزشک خود تماس بگیرید. ممکن است به داروهای رقیق کننده خون احتیاج داشته باشید.
بیماری های قلب، کبد و کلیه
بیماری های قلبی، کلیوی یا کبدی نیز گاهی باعث ایجاد تورم می شوند. ورم قوزک پا در هنگام شب، نشانه تجمع نمک و آب در پاهاست، که به دلیل عدم توانایی قلب در رساندن خون به سمت راست بدن اتفاق می افتد. بیماری کلیه نیز می تواند باعث تورم پاها شود. هنگامی که کلیه ها کار خود را به درستی انجام نمی دهند، مایعات در بدن ذخیره می شوند. کبد نوعی پروتئین به نام آلبومین تولید می کند، که از نفوذ خون درون رگ ها به بافت های اطراف، جلوگیری می کند. بیماریهای کبد تولید این پروتئین را مختل می کند. اگر آلبومین به اندازه کافی تولید نشود، خون به بیرون از رگ ها رسوخ می کند. جاذبه سبب می شود که مایعات بدن بیشتر در پایین پاها ذخیره شوند، اما مایعات در شکم و قفسه سینه نیز می توانند انباشته شوند. اگر تورم پاهای شما با علائم دیگری همچون خستگی، بی اشتهایی و افزایش وزن همراه است، به پزشک مراجعه کنید. اگر تنگی نفس دارید، یا در قفسه سینه احساس درد یا فشار می کنید، با اورژانس تماس بگیرید.
عوارض جانبی داروها
مصرف بسیاری از داروها باعث ایجاد ورم در پا و قوزک پا بعنوان یکی از اثرات جانبی می شوند. برخی از این داروها عبارت اند از:
- هورمون هایی از قبیل استروژن ( موجود در قرص های ضد بارداری خوراکی و درمان جایگزینی هورمونی) و تستسترون
- مسدود کننده های کانال کلسیم، که نوعی داروی فشار خون هستند.
- استروئیدها شامل استروئیدهای آندروژنیک و آنابولیک و کورتیکواستروئیدها مثل پردنیزولون
- برخی داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- داروهای دیابت
اگر فکر می کنید که علت تورم پای شما مصرف دارو است، با پزشک خود صحبت کنید. فواید یک دارو ممکن است ارزش تحمل کردن کمی ورم را داشته باشد، اما اگر تورم شدید باشد، باید دارو یا میزان مصرف آن را تغییر داد./