برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;

آشنایی با انواع سنگ هایی که در بدن تشکیل می شوند

آشنایی با انواع سنگ هایی که در بدن تشکیل می شوند سنگ کلیه نام آشنایی برای همه ما است، اما باور اینکه در روده یا در کنار غدد بزاقی هم امکان تشکیل سنگ وجود دارد شاید سخت باشد. برخی سنگ ها باعث ایجاد درد و التهاب می شوند و برخی هم علامتی ندارند.

سنگ کلیه نام آشنایی برای همه ما است، اما باور اینکه در روده یا در کنار غدد بزاقی هم امکان تشکیل سنگ وجود دارد شاید سخت باشد.

به گزارش «بهپو»، سنگ ها در بدن در واکنش به بالا بودن مواد معدنی، ترکیبات یا برخی آلودگی ها تشکیل می شوند.

سنگ کلیه

این قطعات سخت هنگامی رشد می کنند که مواد معدنی، معمولا کلسیم، در دستگاه ادراری تجمع پیدا می کنند. اگر سنگ کلیه به قدری بزرگ شود که جلوی تمام یا بخشی از ادرار را بگیرد عارضه ای دردآور ایجاد می کند که به ویژه در ناحیه پشت، نزدیک لگن و دنده ها درد بیشتر حس می شود. ممکن است در ادرار، خون یا حتی قطعه ای سنگ ببینید. گاهی اوقات سنگ های کوچکتر به خودی خود به همراه ادرار خارج می شوند، اما برای خلاص شدن از شر بزرگترها احتمالا نیاز به عمل جراحی خواهید داشت.

 

بیشتر بخوانید: 5 قدم برای دور شدن از سنگ کلیه

 

سنگ لوزه

لوزه ها دو بافت برآمده پشت گلو هستند که به تصفیه میکروب ها کمک می کنند. گاهی اوقات ممکن است غذا، پوست مرده یا سایر آلودگی ها در آنجا گیر بیفتند و سخت شوند و سنگ لوزه ایجاد کنند. به این عارضه «تونسیلولیت» هم گفته می شود. گلو درد، بد بو شدن نفس، تورم لوزه و حضور لکه های سفیدی روی آن نشان دنده ابتلا به سنگ لوزه است. معمولا می توانید به آرامی سنگ را با مسواک، سواب پنبه ای یا غرغره آب نمک خارج کنید. اگر این کار جواب نداد به پزشک مراجعه کنید.

 

سنگ مثانه

اگر ادرار خود را کاملا تخلیه نکنید امکان بروز سنگ مثانه وجود دارد. علت دیگر ابتلا به سنگ مثانه این است که میزان بعضی مواد معدنی در ادرار بسیار بالاست و میزان برخی دیگر بسیار پایین است. این سنگ ها گاهی به خودی خود تشکیل می شوند و گاهی هم بعد از اینکه سنگ کلیه کوچکی وارد مثانه و بزرگتر می شود، ایجاد می شوند. از نشانه های سنگ مثانه می توان به تاری ادرار یا خون در ادرار یا شکم درد هنگام ادرار اشاره کرد. پزشک با جراحی یا دارو سنگ مثانه را درمان می کند، یا با امواج صوتی و لیزر آن را می شکند.

 

سنگ کیسه صفرا

کیسه صفرا اندام کوچکی است که در سمت راست بالای شکم قرار دارد و مایع گوارشی به نام صفرا را در خود نگه می دارد. گاهی حضور کلسترول و ترکیبی به نام بیلی روبین در صفرا منجر به تشکیل سنگ کیسه صفرا می شود. این سنگ ها معمولا آنقدر کوچکند که دردناک نیستند و نیاز به درمان ندارند. اگر سنگ کیسه صفرا باعث درد شود احتمالا به عمل جراحی نیاز خواهید داشت.

 

سنگ پروستات

در مردان، غده کوچک در نزدیکی مثانه قرار دارد که مایع محافظ اسپرم را در خود نگه می دارد. سنگ هایی که در اینجا شکل می گیرند، به اندازه دانه خشخاش هستند و در میانسال ها و سالخوردگان بیشتر معمولند. در بیشتر مواقع نیازی به درمان نیست، زیرا سنگ پروستات معمولا نشانه ای ایجاد نمی کند. اما گاهی اوقات این سنگ ها عفونی می شوند و باعث التهاب پروستات و مشکلات دستگاه ادراری می شوند. معالجه این عارضه با آنتی بیوتیک یا درمان های دیگر انجام می شود.

 

سنگ غدد بزاقی

دقیقا نمی دانیم چرا، اما گاهی اوقات سنگ هایی داخل دهان ظاهر می شوند. این سنگ ها معمولا دردناکند و باعث تورم بافت دهان می شوند. سنگ غدد بزاقی به هنگام خوردن غذا جلوی مجرای ترشح بزاق را مسدود می کند. این سنگ ها سفیدند و زیر زبان تشکیل می شوند. این عارضه معمولا جدی نیست اگر آب بیشتری بنوشید، محل سنگ را ماساژ دهید یا چیز ترشی بمکید سنگ ها از بین می روند. اگر این اتفاق نیفتاد پزشک آن را بر خواهد داشت.

 

سنگ پانکراس

پانکراس وسط شکم قرار دارد و هورمون هایی می سازد که به هضم مواد غذایی کمک می کند و قند خون را ثابت نگه می دارد. ممکن است سنگ کیسه صفرا از طریق مجرای صفرا به پانکراس منتقل شوند و آن را ملتهب کند. تب، تپش سریع قلب، تهوع، و شکم دردی که پس از غذا بدتر می شود و به پشت می زند از جمله علایم سنگ پانکراس هستند. اگر سنگ به خودی خود دفع نشود، برای خارج کردن آن نیاز به پزشک دارید. گاهی اوقات ممکن است خود کیسه صفرا هم برداشته شود، زیرا عامل این مشکل است.

 

سنگ بینی

این سنگ نادر زمانی تشکیل می شود که قطعه ای از یک دکمه، پاک کن، دانه، چوب، یا چیزی شبیه آن در بینی گیر می افتد. این وضعیت اغلب در دوران کودکی رخ می دهد. سنگ در طول سالیان، مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم و آهن را به خود جذب می کند و بزرگتر می شود. در نهایت، متوجه درد یا بدبو بودن ترشحات یکی از سوراخ های بینی می شوید. پزشک با ابزار مخصوصی بینی را بررسی می کند و آن را می یابد. ممکن است برای خارج کردن آن نیاز به جراحی داشته باشید.

 

سنگ وریدی

هنگامی که رگ ها به طور طبیعی رشد نکنند، نقاط ضعیف، برآمدگی ها و مشکلات دیگری خواهند داشت. درد و رنگ پریدگی پوست، به ویژه در اطراف دهان، لب، گونه ها، سر و گردن از جمله نشانه های ضعیف بودن رگ هاست. گاهی در مناطقی که خون به آرامی حرکت می کند لخته می شود و با گذشت زمان به سنگ تبدیل می شود. پزشک علایم عارضه را درمان می کند و به دنبال مشکلات زمینه ای رگ های خونی می گردد که باعث این عارضه شده اند.

 

سنگ روده

به گزارش «بهپو» به نقل از «وبمد»، تشکیل سنگ در روده و دستگاه گوارش امر نادری است. بیماری هایی مانند دیورتیکولیت یا بیماری التهابی روده امکان ابتلا به این عارضه را بالا می برد. البته بروز تغییراتی در معده و روده به علت بیماری، مشکلات ژنتیکی یا جراحی های قبلی هم احتمال تشکیل سنگ روده را افزایش می دهد. پزشک احتمالا با عمل جراحی آن را خارج می کند و سعی می کند علت اصلی بروز این عارضه را بیابد و آن را درمان کند تا احتمال عود را کم کند./

بهپو در جوامع مجــازیکانال ما را در جوامع مجازی دنبال کنیــد

دیدگاه و نظــرات