بیشتر گوشتهای فرآوریشده مانند انواع سوسیس، کالباس، هاتداگ و همبرگر حاوی نگهدارندههای شیمیایی با خاصیت سرطانزایی هستند. این نگهدارندههای گوناگون به افزایش زمان ماندگاری این محصولات کمک میکنند اما مصرف مداوم و طولانیمدت آنها میتواند سلامت ما را به خطر بیندازد.
زمانی تصور می شد، رژیم های غذایی نقشی در مرگ های ناشی از سرطان ندارند. اما امروزه محققان ثابت کردهاند که رژیم غذایی افراد، نقش مهمی در پیشگیری، بروز و درمان انواع سرطان ها ایفا می کند. با پذیرش این حقیقت که انسان هر روزه ملزم به مصرف غذا است و به دلیل تعداد و تنوع سرطانهایی که به طور بالقوه با رژیم غذایی در ارتباط هستند، می توان گفت که در حدود یک سوم سرطان هایی که در نهایت منجر به مرگ می شوند با آن چه می خوریم در ارتباط هستند.
به همین دلیل در این مطلب به معرفی خوراکیهای سرطانزا و ضدسرطانی که آثار منفی و مثبتشان به اثبات رسیده است، میپردازیم.
به همین دلیل در این مطلب به معرفی خوراکیهای سرطانزا و ضدسرطانی که آثار منفی و مثبتشان به اثبات رسیده است، میپردازیم.
خوراکیهای سرطانزا
گوشتهای فرآوریشده
بیشتر گوشتهای فرآوریشده مانند انواع سوسیس، کالباس، هاتداگ و همبرگر حاوی نگهدارندههای شیمیایی با خاصیت سرطانزایی هستند. این نگهدارندههای گوناگون به افزایش زمان ماندگاری این محصولات کمک میکنند اما مصرف مداوم و طولانیمدت آنها میتواند سلامت ما را به خطر بیندازد. نیتریت و نیتراتسدیم موجود در گوشتهای فرآوریشده نیز تاحد چشمگیری باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان کولون و سایر سرطانهای مربوط به دستگاه گوارش میشوند بنابراین بهتر است مصرف این محصولات را به حداکثر ماهی یکبار محدود و آنها را با آبمیوههای طبیعی، سبزیها و صیفیهای تازه و فراوان میل کنید تا آنتیاکسیدانهای موجود در میوهها وسبزیها، آثار نامطلوب گوشتهای فرآوریشده را در بدن از بین ببرند.
ذرتهای مایکروویوی
بیشتر نوشابههای گازدار هم مانند گوشتهای فرآوریشده ابتلا به سرطانهای مختلف، از جمله سرطانهای گوارشی را برای مصرفکنندگان دائمی در پی دارند. این نوشابهها، حاوی مقدار فراوانی شکر و رنگهای شیمیایی هستند که مجاز بودن این رنگها هم عاملی برای تبرئه آنها از سرطانزا بودن در صورت مصرف طولانیمدتشان نیست.
نوشابهها و خوراکیهای شیرین رژیمی
براساس نتایج 20 تحقیق مختلف در اروپا، محققان به این نتیجه رسیدهاند که شیرینکنندههای مصنوعی موجود در نوشابهها یا خوراکیهای شیرین رژیمی مانند اسپارتام، ساخارین و ساکرولوز میتوانند باعث ایجاد مشکلات و بیماریهای متعددی مثل اختلال در رشد جنین و انواع سرطان شوند. بههمین دلیل محققان توصیه میکنند بهجای شیرینکنندههای مصنوعی یا محصولات رژیمی حاوی آنها، از قند و شکر کمتر یا مواد غذایی شیرین و با قند طبیعی مانند خرما، کشمش، عسل یا توت خشک استفاده کنید.
آردهای تصفیهشده
معمولا از آردهای سفید تصفیهشده برای تولید غذاهای آماده و فرآوریشده (مانند سوپهای آماده یا حتی گوشتهای فرآوریشده) استفاده میشود. پژوهشهای جدید نشان میدهند که سطح کربوهیدرات موجود در این آردها، بسیار بیشتر از حد طبیعی است و بههمین دلیل مصرف طولانیمدت آنها میتواند تا حدود 220 درصد، احتمال ابتلا به سرطان پستان را در خانمها بالا ببرد. از طرف دیگر، شاخص گلایسمیک این آردها هم بسیار بالاست و مصرف مواد غذایی مختلفی که شاخص گلایسمیک (شاخصی که نشاندهنده میزان قند قابل جذب است) بالایی دارند، میتواند سطح قندخون بدن را به سرعت بالا ببرد و شرایط تغذیه، رشد و تکثیر سلولهای سرطانی را مستقیم فراهم کند.
غذاهای شور، ترش و دودی
مصرف مداوم و بیرویه نمک و انواع غذاهای شور، ترش، پرادویه و دودی میتواند احتمال ابتلا به سرطان معده را تاحد چشمگیری افزایش دهد. ضمن اینکه حرارت دادن و سرخ کردن بیش از حد مواد غذایی نشاستهای (مانند سیبزمینی و برشهای نان) هم باعث آزاد شدن ترکیبهای سرطانزای آکریلامید در آنها و خطر ابتلا به سرطان معده و سایر سرطانهای گوارشی را افزایش میدهد.
روغنهای جامد هیدروژنه
روغنهای جامد و هیدروژنه که معمولا در تولید انواع کیک، کلوچه، شیرینی، بیسکویت، چیپس، غذاهای فرآوریشده و رستورانها استفاده میشوند، سطح بالایی از اسیدهای چرب مضر مانند اسیدهای چرب اشباع و ترانس دارند. ترکیبهای موجود در این روغنها میتوانند با تغییر ساختار عروق و از بین بردن انعطاف آنها، باعث ابتلابه انواع ناراحتیهای قلبی، سکتههای قلبی و مغزی و سرطانهای مختلف بشوند.
خوراکیهای ضدسرطان
تمام سبزیهای برگ سبز تیره، دشمنان شماره یک سرطان محسوب میشوند اما در میان آنها، کلم بروکلی یک چیز دیگر است! کلم بروکلی، ترکیبی به نام سولفورافین دارد که میتواند با افزایش سطح آنزیمهای محافظتکننده از بدن، جلوی ابتلا به سرطانهای پستان، کبد، ریه، پروستات، پوست، معده و مثانه را بگیرد و از انتشار سلولهای سرطانی در بدن هم پیشگیری کند.
انواع توتها
آنتوسیانینها و ریزمغذیهای مختلف موجود در انواع توتها هم میتوانند عاملی بسیار موثر در پیشگیری از ابتلا به سرطانهای کولون، دهان، پوست و مری محسوب شوند.
گوجهفرنگی
در حال حاضر سالانه بیش از 8 هزار زن در سراسر جهان بهدلیل ابتلا به سرطان تخمدان، جان خود را از دست میدهند. محققان ثابت کردهاند لیکوپن موجود در گوجهفرنگی که نوعی کاروتنویید است، میتواند تاحد مطلوبی جلوی ابتلا به سرطان تخمدان یا پیشگیری از رشد سلولهای سرطانی و مرگومیر ناشی از آن را در خانمها بگیرد. لیکوپن گوجهفرنگی برای پیشگیری از ابتلا به سرطانهای ریه، پروستات و معده هم بسیار مفید و موثر است.
گردوی خام
این مغز حاوی نوعی کلسترول گیاهی است که تاثیر مثبتی در پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان و پروستات دارد و میتواند جلوی رشد سلولهای سرطانی مربوط به این دو نوع سرطان را هم در بیماران مبتلا بگیرد.
سیر تازه
ترکیبهای مختلف و متنوع موجود در سیر میتوانند اثر نیتریت و نیتراتهای موجود در غذاهای فرآوریشده را خنثی کنند و جلوی ابتلا به سرطانهای پستان، کولون، مری و معده را تاحدی بگیرند. تحقیقات جدید ثابت کردهاند احتمال ابتلا به سرطان کولون در خانمهایی که هر روز سیر مصرف میکنند، 50 درصد کمتر از خانمهایی است که علاقهای به مصرف این سبزی پرخاصیت ندارند/.