درکشور ما، اولین پنجشنبه اسفند ماه هرسال بعنوان روز ملی سلامت مردان تعیین گردیده است.
نامگذاری هفته اول اسفند ماه در کشور ما، با هدف تاکید بر سلامت مردان کشورمان و حساس سازی مردان جامعه ایرانی برای توجه بیشتر به جنبه های مختلف پیشگیری از مخاطرات سلامت بوده است
طبق بررسی هایی که در سال 1382 انجام شده بار بیماریها و آسیب در کشور در جنس مذکر برای همه سنین بیشتر نشان می دهد که در واقع تعداد سال های از دست رفته به علت مرگ زود رس و همچنین سال های سپری شده توام با ناتوانی به ترتیب عواملی را به خود اختصاص داده است که شامل:
حوادث ترافیکی ، بلایا و حوادث غیر مترقبه ، بیماری های ایسکمیک قلب (آنژین صدری و سکته قلبی)، سقوط از ارتفاع یا در سطح حوادث ناشی از تاثیر نیروهای مکانیکی بیجان و جاندار که متاسفانه مردان به سلامت خودشان توجه ندارند.
یکی از مهم ترین علل سالهای از دست رفته عمر مردان در تمام سنین بویژه جوانان، سوانح و حوادث ترافیکی است.
محور برگزاری هفته مذکور در سال 1394 نیز نقش سوانح و حوادث ترافیکی در سلامت مردان تعیین و شعار سال جاری " فرمان سلامتی در دستان شماست " اعلام شده است.
عناوین روزهای هفته ملی سلامت مردان ایرانی (سال 1394)شرح زیر می باشد:
- شنبه اول اسفند " رفتارهای پرخطر و رانندگی بویژه در جوانان"
- یکشنبه دوم اسفند ماه "رانندگی با تمرکز و توجه و دقت"
- دوشنبه 3 اسفند "رعایت قوانین و مقررات رانندگی"
- سه شنبه 4 اسفند" توجه به عابر پیاده"
- چهارشنبه 5 اسفند "کنترل سرعت"
- پنجشنبه 6 اسفند ماه "ایمنی در سفر برای سلامت خانواده"
- جمعه 7 اسفند ماه "پیشگیری از حوادث در تفریحات ورزشی مرتبط با رانندگی"
دانشگاه علوم پزشکی تهران به مناسبت هفته ملی سلامت مردان (ششم اسفند ماه) 10 نکته کلیدی برای حفظ سلامتی و تندرستی مردان توصیه کرد.
1-مسئولیت عادات غذایی تا رابپذیرید
با انتخاب انواع و مقدار غذاهایی که نیاز دارید، مسئولیت عادات غذایی تان را بپذیرید. انتخاب های غذایی تان را در اولویت قرار دهید و ازنظر فیزیکی فعال باشید به طوری که بتوانید یک مرد سالم که می خواهید باشید.
2-غذاهای جادویی وجود ندارند
هیچ غذا یا روش غذا خوردن جادویی وجود ندارد. بعضی از غذاها هستند که مردان به خوردن آن ها نیاز دارند مثل سبزیجات، میوه ها، غلات کامل، غذاهای پروتئینی مانند حبوبات، تخم مرغ یا گوشت های بدون چربی و لبنیات مانند شیر یک درصد مواد مغذی را که برای سلامتی نیاز دارید شامل منیزیم، پتاسیم، کلسیم، ویتامین D، فیبر و پروتئین را دریافت خواهید کرد.
3-یخچالتان را با هویج،سیب وپرتقال پرکنید
غذاهای سالم را که به آماده سازی کمی نیاز دارند در یخچالتان قرار دهید. یخچالتان را با هویج، سیب، پرتقال، ماست کم چرب و تخم مرغ پرکنید.
میوه ها و سبزیجات تازه، کنسرو شده یا منجمد، گوشت های بدون چربی، کنسرو حبوبات، ماهی تن یا سالمون را در مقادیر زیاد ذخیره کنید. گزینه های سالم تری برای حرارت دادن و خوردن برای جایگزینی گرم کردن یک پیتزای منجمد پیدا کنید.
4-غلات کامل انتخاب کنید
اطمینان حاصل کنید که نیمی از غلات شما کامل است. غلات کامل می توانند به ایجاد احساس سیری و تأمین مواد مغذی کلیدی کمک کنند، به جای برنج و نان سفید وسایر محصولات غله تصفیه شده، پاستا و نان تهیه شده از گندم کامل، برنج قهوه ای و بلغور جو دوسر را انتخاب کنید.
5-عاداتی بسازید که وزن شمارا اضافه نکنند
با صرف نظر ازغذاهایی که چربی های جامد و شکراضافه شده بالایی دارند، کالری را کاهش دهید. گوشت های چرب مانند دنده، بیکن و هات داگ را محدود کنید. کیک ها، کلوچه ها، آب نبات ها و بستنی باید تنها گاهی مصرف شوند. برای تنظیم مقدار غذایی که می خورید از بشقاب های کوچک تری استفاده کنید.
6-آب دوست شما است
آب نسبت به بسیاری از انتخاب های عادی نوشیدنی، انتخاب بهتری است. نوشیدنی ها می توانند حدود 400 کالری در روزبه رژیم غذایی اضافه کنند؛ بنابراین نوشیدنی های دارای کالری بالا را محدود کنید.از نوشابه های انرژی زا، نوشابه های ورزشی و سایر نوشابه های شکردار، صرف نظر کنید.
7-چیزهایی را که مردان نیاز دارند بخورند بشناسید
نیازهای انرژی مردان با زنان متفاوت است. به مقدار غذا و نوع غذایی که نیاز دارید بر اساس قد، وزن، سن و سطح فعالیت بدنی تان پی ببرید.
8-از آشپزی برای بقا فراتر روید
دفعات بیشتری آشپزی کنید. بخارپز کردن سبزیجات، کباب کردن مرغ را امتحان کنید و برای اسپاگتی یک سس گیاهی خوشمزه از ابتدا تهیه کنید. خوردن غذاهایی که در منزل توسط خودتان پخته شده اند به شما اجازه می دهد مقدار و نوع چیزی را که می خورید کنترل کنید.
9-به محتویات غذاها توجه کنید
از برچسب اطلاعات تغذیه ای و برچسب مواد تشکیل دهنده برای پی بردن به محتوای مواد مغذی غذاها و نوشیدنی ها استفاده کنید. مصرف غذاهایی را که شکر یا چربی تشکیل دهنده اول واصلی شان است را کاهش دهید.
10-عرق کردن بد نیست
در هرزمانی که می توانید فعال باشید. از دوستان یا خانوده تان بخواهید زمانی که برای پیاده روی، دوچرخه سواری یا دویدن طولانی می روید به شما بپیوندند. فعالیت هایتان را متنوع کنید تا انگیزه تان حفظ شود. برای خودتان 5 الی 2 ساعت یا بیشتر فعالیت بدنی متوسط در طول هفته را هدف قرار دهید. بازوها، پاها و عضلات هسته ای خود را حداقل دو روز در هفته تقویت کنید. فعال بودن برای مدت 10 دقیقه نیز تفاوت ایجاد می کند.بشقابتان را با الگوی و سلیقه شخصی خود و با توجه به نکات مطرح شده پرکنید./