آنفلوآنزا یک بیماری ویروسی است که بهناگاه رخ میدهد و نشانههایی مانند تب، کوفتگی و درد بدن، سر درد، خستگی، از دست دادن اشتها، سرفه خشک و گلوی دردناک یا خشک را ازخود بروز میدهد. به طور معمول نشانههای آنفلوآنزا شدیدتر از سرماخوردگی است. بیشتر مردم بدون مشکل جدی از این بیماری رهایی مییابند، اما گاهی بیماری به عفونت باکتریایی منجر می شود. برای جلوگیری از ابتلای مکرر به آن، تزریق واکسن آنفلوآنزا از سوی پزشکان پیشنهاد میشود. این واکسن به صورت سوسپانسیون در سرنگهای آماده مصرف و به شکل مایع شفاف و بیرنگ در سرنگهای تکدوز است.
رئیس انجمن داروسازان ایران در خصوص واکسن آنفلوآنزا گفت: «واکسن آنفلوآنزا برای همه گروههای سنی بلامانع است ولی برای هر گروه سنی دوز خاص خود را دارد.» «رهبر مژدهیآذر» در خصوص میزان مصرف واکسن آنفلوآنزا برای افراد مختلف گفت: «به عنوان مثال، کودکان 6 تا 35 ماهه به میزان 25 صدم سیسی از واکسن استفاده میکنند. برای کودکان زیر8 سال که برای بار اول واکسن میزنند، در دو نوبت با فاصله دو هفته واکسن زده میشود. در خصوص بزرگسالان نیز یک واکسن کامل زده میشود.» رئیس انجمن داروسازان ایران در خصوص منع مصرف واکسن آنفلوآنزا گفت: «افرادی که دارای حساسیتهای خاص هستند، افرادی که علائم سرماخوردگی و تب شدید دارند و کودکان زیر ? ماه پیشنهاد میشود که از واکسن آنفلوآنزا استفاده نکنند.»
واکسن باید با توصیه پزشک مصرف شود
کژدهی آذر با بیان اینکه تا به حال عوارض و مشکلی بابت تزریق واکسن آنفلوآنزا اعلام نشده، گفت: «واکسن آنفلوآنزا عوارضی در پی ندارد و تنها توصیه میشود که در صورت داشتن آلرژی به داروهای خاص و یا داشتن بیماریهایی که منع استفاده دارویی همزمان دارد با مجوز و توصیه پزشک مربوطه از واکسن آنفلوآنزا استفاده شود.»
وضعیت توزیع واکسن آنفلوانز در کشور
مژدهیآذر همچنین در خصوص وضعیت فراوانی واکسن آنفلوآنزا در کشور گفت: «خوشبختانه هیچ نوع کمبودی در این زمینه دیده نشده است.» وی افزود: «واکسن آنفلوآنزا به میزان کافی و در وقت مناسب در کشور توزیع شد.»
معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو نیز به تشریح جزئیات واردات واکسن آنفلوانز پرداخت و گفت: «در حال حاضر در کشور هیچ کمبودی در زمینه واکسن آنفلوآنزا نداریم. اما قرار نیست واکسن آنفلوانزا در تمامی داروخانهها توزیع شود.» رسول دیناروند اظهارداشت: «توزیع واکسن آنفلوانزا هیچگاه در همه داروخانههای سطح کشور توزیع نمیشود و تنها بین داروخانههای منتخب انجام میشود. زیرا دارویی نیست که نیاز به توزیع در همه جا باشد. واکسن آنفلوآنزا براساس توصیه پزشکان انجام میشود و برای قشر خاصی مورد نیاز است.» وی با تاکید بر اینکه پیشبینی میشود سالانه در حدود 2 میلیون دوز از واکسن آنفلوآنزا استفاده میشود، گفت: «توصیه وزارت بهداشت این نیست که همه مردم واکسن آنفلوآنزا بزنند.»
دیناروند با عنوان این مطلب که تزریق واکسن آنفلوانزا در ماههای شهریور، مهر و حداکثر آبان انجام شده و دیرتر از آبان توصیه نمیشود، ادامه داد: «معمولا واکسن آنفلوآنزا باید قبل از شروع سرما تزریق شود. ولی برای اولینبار، هفته آخر مرداد وارد کشور و توزیع شد. در شهریور و مهر نیز بخش زیادی از واکسیناسیون انجام شده است.»
رئیس سازمان غذا و دارو همچنین از توزیع200تا 300 هزار دوز واکسن آنفلوآنزا برای پرسنل بهداشتی خبر داد و گفت: «در حال حاضر نیز به طور یقین این اطمینان است که واکسن آنفلوآنزا تا آبان و آذر برای کسانی که تمایل به استفاده از آن داشته باشند در سطح داروخانههای منتخب موجود است. البته این بدان معنی نیست که بعد از آن، واکسن نایاب خواهد شد، بلکه معمول است که واکسن آنفلوآنزا در ماههای شهریور، مهر و آبان زده شود.»وی در ارتباط با شرکتهای واردکننده این نوع واکسن به کشور نیز، توضیح داد: «در حال حاضر 5 شرکت، واکسن آنفلوآنزا را از تولیدکنندگان معتبر بینالمللی وارد میکنند.»
علت تفاوت قیمت واکسن ها
دیناروند با تایید بر این موضوع که امسال قیمت واکسن آنفلوانزا یکسان نبوده، گفت: «طرحی داریم که قیمت این واکسن در سال آینده یکسان شود.» معاون وزیر بهداشت، تفاوت قیمت واکسن آنفلونزا را وابسته به نوع برند این واکسن دانست و افزود: «کیفیت همه آنها مورد تایید است و تمام تولیدکنندگان آن در دنیا، از گونه و نوعی که سازمان جهانی بهداشت تعیین میکند، تولید میکنند و هیچ فرقی بین کیفیت آنها وجود ندارد.» به گفته دیناروند، قیمت واکسن آنفلوانزا در کشور بین20تا30هزار تومان متغیر است./