آلرژی، یکی از مشکلات شایع بهاری در میان بسیاری از افراد است که گاهی تا اواخر بهار یا اوایل تابستان هم فرد مبتلا را درگیر میکند. آبریزش بینی، خارش چشم، قرمزی چشم، اشکریزش، تورم صورت و گلو، سرفه و عطسه از رایجترین علائم آلرژی فصلی محسوب میشوند.
به گزارش «بهپو»، یکی از راههای موثر در تخفیف علائم آلرژیهای فصلی، رعایت نکات تغذیهای ساده در کنار مصرف داروهای ضدآلرژی است. اگر افراد مبتلا به آلرژی فصلی بتوانند موارد زیر را در برنامه غذایی خود رعایت کنند، تا حد قابل توجهی باعث کمتر شدن عوارض ناشی از آلرژی در بدنشان میشوند.
پیاز، کلم و سیب بخورید
انواع پیاز، تمامی کلمهای برگ و گونههای مختلف سیب، حاوی ترکیبی با نام «کوئرستین» هستند. دریافت منظم کوئرستین از طریق مصرف مواد غذایی حاوی آن میتواند باعث تنظیم ترشح هیستامین در بدن بشود. معمولا افراد مبتلا به آلرژی با افزایش ترشح هیستامین در بدن و عوارض ناشی از آن مانند آبریزش بینی، عطسه یا حتی سرفه، مواجه هستند. اگر شما هم در فصل بهار دچار آلرژی فصلی میشوید، بهتر است روزانه یک تا 2 عدد سیب متوسط مصرف کنید و همراه با وعدههای اصلی غذایی، از کلم برگ یا پیاز خام، کمک بگیرید. گنجاندن کلم برگ و پیاز در غذاهای مختلف هم میتواند به تنظیم ترشح هیستامین در بدن کمک بکند.
از فلفل دلمهای، کلم بروکسل و کلم بروکلی غافل نشوید
اگر آلرژی بهاری کلافهتان کرده است، باید بدانید که ویتامین C به عنوان یکی از قویترین انواع آنتیاکسیدانها میتواند به عنوان یک آنتیهیستامین قدرتمند در بدن عمل بکند و تا حد قابل توجهی جلوی عوارض ناشی از آلرژی را بگیرد. بسیاری از افراد گمان میکنند که پرتقال و مرکبات، بالاترین حد ویتامین C را در خود جای دادهاند اما بد نیست بدانید که میزان این ویتامین در فلفل دلمهای، کلم بروکلی و کلم بروکسل، به مراتب بیشتر از مرکبات است. به همین دلیل هم به تمامی افراد مبتلا به آلرژی فصلی پیشنهاد میشود که به صورت روزانه و دورهای، سبزیجاتی مانند فلفل دلمهای، کلم بروکلی و بروکسل را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانند.
گردو و ماهیهای چرب مصرف کنید
یکی دیگر از راههای مبارزه با آلرژی بهاره، کاهش سطح التهاب در بدن است. هرچه که میزان التهاب و استرس اکسیداتیو در بدن کمتر بشود، احتمال بروز عوارض ناشی از آلرژی، به خصوص عطسه و آبریزش بینی هم کمتر خواهد شد. اسیدهای چرب امگا-3 به عنوان یکی از بهترین ترکیبات خوراکی کاهنده التهاب در جهان معرفی شدهاند. اگر آلرژی فصلی دارید، سعی کنید که حداقل هفتهای 2 مرتبه و هر مرتبه حدود 150 تا 175 گرم از انواع ماهیهای چرب مانند سالمون، ساردین، قزلآلا و ... را مصرف کنید. بهتر است این ماهیها را با روشهایی مانند فِرپز، تنوری، بخارپز یا کبابی آماده کنید زیرا مصرف غذاهای سرخ کردنی میتواند باعث افزایش سطح التهاب در بدن بشود. گردوی خام هم از دیگر مواد غذایی سرشار از امگا-3 است که شما میتوانید برای کاهش التهاب در بدن، روزی 1 تا 2 عدد از آن را در برنامه غذایی خود بگنجانید. گردو میتواند همراه با وعده صبحانه یا در انواع سالادها مورد استفاده قرار بگیرد.
استفاده از زنجبیل تازه را فراموش نکنید
همانطور که گفته شد، افزایش ترشح هیستامین و بالا رفتن سطح التهاب در بدن، میتواند باعث تشدید علائم آلرژی بهاری بشود. تحقیقات نشان دادهاند که اگر شما بتوانید میزان التهاب بدن را در روزهای بهاری کاهش بدهید، تا حد قابل توجهی میتوانید از شر عوارض ناشی از آلرژی هم در امان بمانید. زنجبیل تازه یکی از مواد غذایی حاوی ترکیبات ضدالتهاب و آنتیاکسیدان قوی است و مصرف روزانه آن میتواند جلوی آبریزش بینی، قرمزی و آبریزش چشم، خارش و سوزش گلوی ناشی از آلرژی فصلی را بگیرد. اگر آلرژی فصلی دارید، میتوانید زنجبیل تازه را دم کنید، آن را به چای یا دمنوشهای روزانه خود اضافه کنید یا حتی از پودر یا پوره زنجبیل در غذاهای مختلف، استفاده کنید. اگر میخواهید پودر یا پوره زنجبیل را داخل غذا بریزید، بهتر است در 10 تا 15 دقیقه پایانی پخت، این کار را انجام بدهید.
خواص زردچوبه را نادیده نگیرید
برخی از افراد مبتلا به آلرژی فصلی، علاوه بر عوارض رایج آلرژی، با عوارض جانبی دیگری مانند تورم صورت و بینی هم مواجه میشوند. اگر شما هم جزو این گروه از افراد هستید، باید مصرف روزانه زردچوبه را در برنامه غذایی خود داشته باشید. زردچوبه، حاوی ترکیب فعالی با نام «کورکومین» است. کورکومین به عنوان یک ضدالتهاب بسیار قوی در جهان شناخته شده است و دریافت آن میتواند علاوه بر تخفیف علائم و عوارض ناشی از آلرژی، باعث کاهش میزان تورم در صورت و بینی افراد مبتلا به این بیماری هم بشود. شما میتوانید زردچوبه را در 10 دقیقه پایانی پخت غذاها، به غذای خود اضافه کنید یا پودر زردچوبه تازه را با آب یا شیر ولرم ترکیب کنید و بنوشید. همچنین میتوانید از تکههای زردچوبه تازه برای تهیه انواع چای یا دمنوش هم کمک بگیرید. اگر به مصرف زردچوبه علاقه ندارید، میتوانید با نظر پزشک خود از قرصهای زردچوبه موجود در داروخانهها هم کمک بگیرید.
چای سبز بنوشید
چای سبز حاوی آنتیاکسیدانها و فلاوونوئیدهای بسیار ارزشمندی است که میتواند علاوه بر افزایش قدرت سیستم ایمنی، به شدت باعث کاهش التهاب در بدن هم بشود. متخصصان به افراد مبتلا به آلرژی فصلی توصیه میکنند که روزانه 2 فنجان چای سبز، یکی صبح و یکی عصر، مصرف کنند. اگر بتوانید چای سبز را با زنجبیل تازه دم کنید، اثرات ضدالتهابی آن را افزایش خواهید داد. بهتر است برای دم کردن چای سبز، یک قاشق غذاخوری سرپر از آن را داخل قوری بریزید و سپس یک فنجان آب گرم حدود 80 درجه به قوری بیفزایید. 15 تا 20 دقیقه اجازه بدهید تا چای روی حرارت غیرمستقیم مانند بخار کتری یا سماور دم بکشد و سپس آن را سرو کنید.
گوجهفرنگی را بیشتر دریابید
بسیاری از افراد تا همین چند دهه گذشته گمان میکردند که گوجهفرنگی میتواند باعث تشدید آلرژی بشود! این در حالی است که تحقیقات ثابت کردهاند که مصرف روزانه گوجهفرنگی، نه تنها باعث تشدید آلرژی نمیشود، بلکه میتواند با کاهش التهاب در بدن، عوارض ناشی از آلرژی را هم کمتر بکند. گوجهفرنگی، حجم بالایی از ویتامین C را در خود جای داده است. تقریبا مصرف هر یک عدد گوجهفرنگی متوسط میتواند تا 26 درصد از نیاز روزانه بدن شما به ویتامین C را تامین کند. دریافت ویتامین C فراوان در افراد مبتلا به آلرژی میتواند با تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب در بدن آنها، به شدت باعث تخفیف علائم آلرژی بشود. از طرف دیگر، گوجهفرنگی دارای یک آنتیاکسیدان قدرتمند دیگر به نام «لیکوپن» است. لیکوپن هم با کاهش چشمگیر التهاب در بدن، به شدت باعث کمتر شدن علائم مربوط به آلرژی میشود. بهتر است بدانید که لیکوپن گوجهفرنگی پخته، بسیار بهتر و بیشتر از لیکوپن موجود در گوجهفرنگی خام، جذب بدن میشود. از این رو، اگر آلرژی فصلی شدید دارید، حتما روزی 2 عدد گوجهفرنگی متوسط و پختهشده را مصرف کنید
از مصرف غذاهای پرادویه اجتناب کنید
اگر آلرژی بهاری دارید، به شما توصیه میکنیم که شدیدا از مصرف غذاهای سرشار از ادویه، به خصوص غذاهای تند و تیز، خودداری کنید. ادویههای تند مانند انواع فلفل، پودر کاری و پودر سیر میتوانند باعث تشدید برخی از علائم آلرژی مانند آبریزش بینی و اشکریزش بشوند. گاهی ممکن است آبریزش بینی در افراد مبتلا به آلرژی فصلی که غذای تند مصرف میکنند، به قدری شدید بشود که تورم شدید بینی یا حتی زخم شدن مخاط بینی آنها را به دنبال داشته باشد. غذاهای پرادویه، شامل فرآوردههای گوشتی مانند انواع سوسیس، کالباس و همبرگر که حجم بالایی از ادویهها و مواد نگهدارنده را در خود جای دادهاند هم میشوند.
از خوراکیهای آلرژیزا، چشمپوشی کنید
مواردی که تا این بخش به آنها اشاره کردیم، تقریبا جنبه عمومی داشتند اما برخی از موارد هم هستند که از فردی به فرد دیگر، تغییر میکنند. مثلا با اینکه گوجهفرنگی میتواند التهاب و علائم ناشی از آلرژی را در بدن کاهش بدهد، اما ممکن است تعداد محدودی از افراد، به همین گوجهفرنگی هم آلرژی نشان بدهند. بنابراین، یک گام تغذیهای مهم در تخفیف علائم آلرژی فصلی، این است که خودتان براساس تجربههای شخصی، متوجه بشوید که به چه مواد غذایی خاصی حساسیت دارید تا بتوانید با حذف آن مواد غذایی از رژیم روزانه خود، عوارض ناشی از آلرژی را به حداقل ممکن برسانید. مثلا ممکن است شما به خوراکیهای حاوی هیستامین مانند انگور، هلو، شکلات، کیوی، خربزه یا سایر ملونها، آلرژی نشان بدهید و لازم باشد تا برای مدتی آنها را مصرف نکنید.
اگر میخواهید بدانید که چطور باید متوجه بشوید که به یک ماده غذایی حساسیت دارید یا نه، باید علائم آلرژی به مواد غذایی را بشناسید. اگر شما آلرژی فصلی داشته باشید و بدنتان نسبت به یک ماده غذایی خاص هم آلرژی داشته باشد، باید علائمی مانند آبریزش شدید بینی، خارش گلو، خارش چشم، عطسه، سرفه، خارش پوست و در موارد شدیدتر، تنگی نفس یا کهیرهای پوستی را تجربه کنید.
نوشیدن ماءالشعیر را کنار بگذارید
جالب است بدانید که نتیجه یک تحقیق جدید نشان میدهد که افراد مبتلا به آلرژی بهاری، به خصوص آنهایی که با حضور در طبیعت، شرایطشان بدتر میشود، با نوشیدن ماءالشعیر دچار تشدید علائم خواهند شد.
به گزارش «بهپو» و به نقل از «وب ام دی» و «هلث لاین»، دلیل این موضوع هنوز چندان مشخص نیست اما به افراد مبتلا به آلرژی بهاری توصیه میشود که تا حد امکان، مصرف نوشیدنیهای بر پایه مالت را در روزهایی که علائم شدید آلرژی به سراغشان آمده است، کنار بگذارند./