پس از گذشت ماهها از شیوع ویروس کرونا، بزرگترین سوالی که در حال حاضر مطرح است، دلایل اصلی طولانی شدن علائم کووید پس از بهبودی است. برخی از بیماران بهبودیافته ماهها پس از بهبود علائمی مانند خستگی، مه مغزی و از دست دادن حس چشایی و بویایی را گزارش میکنند.
به گزراش «بهپو» و به نقل از «رویترز»، این جنبه آزار دهنده از پاندمی در هالهای از ابهام است و کارشناسان بهداشت در تلاش برای پاسخ به این سوال هستند که چرا برخی از بیماران بلافاصله پس از عفونت بهبود مییابند؛ در حالی که برخی دیگر ماهها با علائم ماندگار مبارزه میکنند.
محققان استرالیایی با بررسی بیش از ۲۰۰ بیمار توانستند برخی عوامل موثر در طولانیشدن علائم کرونا را شناسایی کنند.
آیا برخی افراد بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به "کووید طولانی" هستند؟
نمیتوان با قطعیت به این سوال پاسخ داد. طبق تعریف مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا، کووید طولانی به صورت علایم جدید، تکرار شونده یا مداوم چهار هفته یا بیشتر پس از عفونت و پس از بهبود علائم اولیه تعریف میشود و برخی از رایجترین علائم آن شامل خستگی، سرفه و از دست دادن حس چشایی و بویایی هستند.
مطالعات نشان میدهد حتی مبتلایان به کووید خفیف نیز ممکن است کووید طولانی را تجربه کنند.
چه عواملی خطر ابتلا به کووید طولانی را افزایش میدهند؟
بر اساس مطالعات چهار عامل اصلی وجود دارد که ممکن است خطر ابتلا به کووید طولانی را افزایش دهد. این عوامل عبارتند از:
-ابتلا به دیابت نوع دو
-سطح SARS-CoV2 RNA در خون
-فعالشدن مجدد ویروس اپشتین بار (EBV) شناساییشده در خون (ویروسی که معمولا در اکثر افراد غیر فعال باقی میماند)
-وجود اتوآنتیبادیها (آنتیبادیهایی که به اشتباه به بافت حمله میکنند)
از طرفی محققان بر این باورند سابقه بیماری تنفسی و تعداد گلبولهای قرمز بالا نیز میتواند با علائم کووید طولانی مرتبط باشد.
بر اساس مطالعات مبتلایان به بیماری های خودایمنی و افرادی که داروهای سرکوبکننده ایمنی مصرف میکنند نیز ممکن است مستعد کووید طولانی باشند. با این حال هیچ پزشکی نمیتواند حدس بزند که کدام بیمار علائم طولانی مدت را تجربه خواهد کرد./