واکسیناسیون عمومی با واکسن کرونای فایزر/بیونتک برای نخستین بار در یک کشور غربی روز سهشنبه هفته پیش در بریتانیا آغاز شد و روز شنبه این هفته این واکسن در آمریکا مجوز مصرف اضطراری گرفت.
به گزارش «بهپو»، «مارگرت کینان»، ۹۰ ساله مادربزرگ انگلیسی نخستین کسی بود که پس از تایید این واکسن در این کشور در خارج از یک کارآزمایی بالینی آن را دریافت کرد. شرکت فایزر میگوید نتایج نهایی کارآزمایی مرحله نهایی این واکسن نشاندهنده اثربخشی ۹۵ درصدی آن بوده است.
نوع واکسن
این واکسن به نام BNT162b2 بر اساس فناوری RNA پیام بر (mRNA) ساخته شده است که از یک ماده شیمیایی پیامرسان برای آموزش سلولها برای ساختن پروتئینهای مشابه پروتئینهای بیرونی کروناویروس جدید استفاده میکند تا واکنش ایمنی ضد آن برانگیخته شود. فناوری mRNA بر اساس ژنهای مصنوعی (ساختهشده در آزمایشگاه به شکل mRNA) است که میتوان در طول چند هفته آنها را تهیه و تولید کرد و تولید گسترده آنها نسبت به واکسنهای مرسوم سریعتر انجام میشود. این فناوری تا به حال برای هیچ واکسن دیگری تایید نشده است. شرکتهای فایزر و بیونتک از قبل همکاری با یکدیگر برای ساختن واکسنهای آنفلوانزا بر اساس mRNA را شروع کردهاند. این واکسن را باید در دمای منهای ۷۰ درجه سلسیوس یا پایینتر نگه داشت.
مقدار تجویزشده و هزینه مورد انتظار
بر اساس معاملهای که شرکت فایزر برای تامین واکسن با دولت آمریکا بسته است، قیمت تعیینشده حدود ۳۰ دلار است که احتمال دوره دو دوزی واکسن را دربرمیگیرد. فایزر گفته است قیمت واکسن را برای کشورهای توسعهیافته دیگر به جز آمریکا پایین نمیآورد.
مدت حفاظت
«اوگور شاهین»، مدیر ارشد اجرایی شرکت بیونتک گفته است امیدوار است که اثر ایمنسازی این واکسن برای یک سال طول بکشد. دانشمندان در حال حاضر دقیقا نمیداند این اثر چقدر طول خواهد کشید.
تایید در سایر کشورها
● هند مراحل بازبینی واکسن فایزر برای گرفتن مجوز مصرف اضطرای تسریع کرده است.
● مقامات بهداشتی کانادا ممکن است این واکسن را این هفته برای مصرف اضطراری تایید کنند.
● سازمان دارویی اروپا گفته است دادههای کافی برای بازبینی این واکسن را از فایزر دریافت کرده است و بازبینیهایش را تا ۲۹ دسامبر (۹ دی) به پایان خواهد رساند.
● فایزر و بیونتک تقاضا برای مجوز مصرف اضطراری واکسنشان را در اول دسامبر ومتسلیم این سازمان کردهاند.
کارآزماییها
به گزارش «بهپو» و به نقل از «رویترز»، کارآزماییهای این واکسن در ۱۵۴ محل از جمله آلمان، ژاپن، برزیل و چند محل در آمریکا در افراد ۱۲ ساله و بالاتر ادامه دارد. در کارآزماییهای جهانی مرحله اول/دوم/سوم این واکسن حدود ۴۴ هزار داوطلب شرکت دارند./