برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;

چه تمرینات ورزشی به بهبود درد زانو کمک می‌کند؟

چه تمرینات ورزشی به بهبود درد زانو کمک می‌کند؟ یکی از دردهای شایعی که افراد مختلف به ویژه کهنسالان و افراد دارای اضافه وزن با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، درد زانو است. خیلی از انواع زانو درد کم و معمولی با درمان خانگی و مراقبت، بهبود می‌یابد. ورزش درمانی و زانوبند نیز می‌توانند به بهبود درد زانو کمک کنند.

یکی از دردهای شایعی که افراد مختلف به ویژه کهنسالان و افراد دارای اضافه وزن با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، درد زانو است. خیلی از انواع زانو درد کم و معمولی با درمان خانگی و مراقبت، بهبود می‌یابد. ورزش درمانی و زانوبند نیز می‌توانند به بهبود درد زانو کمک کنند.

یکی از اعضای هیات علمی دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه شهیدچمران اهواز با بیان این که تمرینات متفاوتی در باب این موضوع وجود دارد، گفت: از آن جا که برخی از این تمرینات بعد از عمل جراحی یا بعد از ضرباتی انجام می​شوند که مفصل بعد از آن‌ها باید حالت ثبات داشته باشد، بنابراین این تمرینات ​باید به صورت انقباضات ایزومتریک باشد.

مهدی صیفوریان عنوان کرد: اصولا دردهایی که در ناحیه زانو یا به طور کل مفصل​ها اتفاق می​افتد، در پاره‌ای اوقات به صورت حاد و در پاره‌ای به صورت مزمن هستند.

وی ادامه داد: دردهایی که به صورت حاد هستند یا بر اثر ضربه یا بر اثر کشش عضلانی رخ می​دهند که این ضربه یا کشش متعاقبا ممکن است به رباط​های اعصاب نیز صدمه بزند. از طرفی دردهایی که به صورت مزمن هستند، طولانی مدت بوده و بر اثر نقص بیومکانیکی در یکسری حرکات، ایجاد می​شوند.

عضو هیات علمی دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه شهید چمران اهواز افزود: اضافه وزن و مشکلات کهولت سن که ممکن است کل ساختار مفاصل را در مواردی به هم بزند نیز از دیگر عواملی هستند که در دردهای مزمن مفصل و به خصوص زانو می​توانند نقش داشته باشند چرا که خیلی از بار بدن روی مفصل زانو می​باشد که مفصل بی​ثباتی هم محسوب می​شود.

 

وی اضافه کرد: بعد از آن که فرد مبتلا به درد زانو به پزشک مراجعه کرد و مشکل دقیق او مشخص شد که از چه ناحیه​ای است، کارهایی که جهت بازتوانی انجام خواهد داد شامل فیزیوتراپی عضلات هست که می​بایست در مراکز فیزیوتراپی انجام گیرد. علاوه بر این، کارهای ایزومتریک، آب درمانی و تمرینات تعادلی، مواردی هستند که به ثبات دور مفصل کمک شایانی می​کنند.

صیفوریان با اشاره به تمرینات تعادلی، افزود: برخی تمرینات هستند که به صورت تک پا انجام می​شوند؛ یعنی اینکه فرد به صورت تک پا می​ایستد تا کنترل عضلانی دور مفصل را به دست بیاورد.

وی اضافه کرد: بعد از آن که بازتوانی فرد بهتر شد و پیشرفت کرد، می​تواند روی صفحات متحرک با سرعت کم قرار گیرد که این تمرین زمانی باید انجام شود که طول درمان طی شده باشد و فرد در مراحل آخر بازتوانی قرار داشته باشد. بنابراین فرد با توجه به این‌که باید بتواند تعادلش را روی این صفحات حفظ کند، روی کنترل عضلات اطراف مفصل هم کار کند.

این مدرس تربیت‌بدنی بیان کرد: به طور کلی هر مفصلی که آسیب می​بیند، توصیه​هایی که پزشک جهت آن انجام می​دهد در راستای این است که عضلات اطراف آن مفصل که مفصل را حفظ کرده​اند، تقویت شود و ثبات مفصلی به وجود آید.

وی در پاسخ به این سوال که چه تمریناتی را برای افراد مبتلا به درد زانو توصیه می​کند که در منزل انجام دهند؟ گفت: تمرینات متفاوتی در باب این موضوع وجود دارد؛ از آن جا که برخی از این تمرینات بعد از عمل جراحی یا بعد از ضرباتی انجام می​شود که مفصل بعد از آن‌ها باید حالت ثبات داشته باشد، بنابراین این تمرینات ​باید به صورت انقباضات ایزومتریک باشد؛ یعنی این که خود مفصل نباید تکان بخورد.

صیفوریان ادامه داد: از جمله این تمرینات این است که فرد می​تواند به دیوار تکیه دهد پاهایش را بکشد و عضله چهارسر زانو را منقبض کند و به مدت 10 ثانیه نگه دارد و سپس استراحتی چند ثانیه​ای و دوباره تکرار عمل. این کار می​بایست به مدت دو دقیقه تکرار شود.

وی افزود: یکی دیگر از تمریناتی که فرد می​تواند انجام دهد این است که یک توپ کوچک و نرم را زیر زانوی خود قرار دهد و آن را با زانو به سمت زمین فشار دهد.

عضو هیات علمی دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه شهید چمران اهواز اضافه کرد: تمرین دیگر این است که پس از مدتی که عضله مقداری حالت تقویت شده به خود گرفت، فرد می‌تواند یک کش را به میله​ای در روبه‌روی خود ببندد و سر دیگر کش را دور پنجه پای خود بیاندازد و کش را به سمت خود بکشد که این تمرین ناحیه پایین زانوها را تقویت می​کند.

وی با اشاره به نوع دیگری از تمرینات انقباضی ایزومتریک افزود: فرد می​تواند به مدت 10 ثانیه روی پنجه پا قرار گیرد و سپس روی پاشنه پا به حالت معمولی بازگردد. البته با توجه به این‌که توانایی​های افراد مختلف است، این تمرین نباید به گونه​ای باشد که فرد خسته شود و عضلاتش دچار ضعف شود ولی توصیه می​شود این تمرین نیز بیشتر از دو دقیقه طول نکشد. حتی فرد می​تواند این کار را دو وعده در صبح و عصر نیز انجام دهد. این تمرین در نهایت با تقویت عضله دوقلوی پا به بهبود درد زانو کمک می​کند./

بهپو در جوامع مجــازیکانال ما را در جوامع مجازی دنبال کنیــد

دیدگاه و نظــرات