محققان با تحقیق در مورد ارتباط بین بیماری آلزایمر و آلودگی هوا دریافتند تنفس هوای سالم موجب بهبود سلامت مغز میشود.
به گزارش «بهپو»، در این تحقیقات که در دو لابراتوار دانشگاه کالیفرنیای جنوبی روی انسانها و موش ها انجام گرفت، مشخص شد کاهش میزان ذرات آلاینده PM۲.۵ در هوا موجب کاهش آسیب مغز و سیستم عصبی در اثر تنفس هوای آلوده میشود.
ذرات آلاینده PM۲.۵ با ابعادی کوچکتر از قطر موی انسان، در اثر فعالیت کارخانههای صنعتی و احتراق سوخت خودروها ایجاد میشوند و در مطالعات مختلف ارتباط آنها با بیماری آلزایمر و از دست رفتن حافظه به اثبات رسیده است.
بر اساس تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۴ میلادی انجام گرفت، ارتباط قابل توجهی بین آلودگی هوا و بروز اختلالات شناختی در سالمندان دارای سطوح پایین آموزشی وجود داشت. در واقع افراد بالای ۶۵ سال که کمتر از ۸ سال آموزش کلاسیک داشتند، بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به اختلالات شناختی قرار داشتند. اما با تکرار این مطالعه در سال ۲۰۱۴ مشخص شد چنین ارتباطی وجود ندارد.
بر اساس این تحقیقات، مهمترین عامل متغیر در طول یک دهه، کاهش میزان ذرات آلاینده PM۲.۵ بوده است. در واقع با مطالعه دادههای هواشناسی در طول یک دهه مورد مطالعه مشخص شد میزان این ذرات آلاینده در محل زندگی داوطلبان مورد آزمایش در سال ۲۰۱۴ میلادی به میزان ۲۵ درصد کمتر از سال ۲۰۰۴ میلادی بوده است.
همچنین در تحقیقاتی که از سال ۲۰۰۹ میلادی روی موشها انجام گرفت مشخص شد کاهش آلاینده MP۲.۵ در هوا موجب کاهش آسیب مغزی از جمله آسیب اکسیداتیو به سلولها و بافت مغز این جانوران شده است.
به گفته محققان نتایج این تحقیقات اهمیت تلاش برای کاهش آلودگی هوا و همچنین ارزیابی آسیبهای مغزی وارده به اقشار مختلف در اثر این نوع آلودگی را نشان میدهد.
بر اساس آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت، آلودگی هوا سالانه جان هفت میلیون نفر را در سراسر جهان میگیرد. در ادامه این گزارش آمده است از هر ۱۰ نفر، ۹ مورد هوایی را تنفس میکنند که حاوی مقادیر بیش از حد مجاز از آلایندهها است.
به گزارش «بهپو» و به نقل از «گاردین»، بیشتر افرادی که در معرض هوای آلوده قرار دارند، در کشورهای فقیر و کمدرآمد زندگی میکنند. ترکیب آلودگی خانگی و فضای باز، عامل حدود هفت میلیون مرگ زودرس در سال است که عمدتا به دلیل سکته مغزی، بیماریهای قلبی، بیماری انسداد مزمن ریوی، سرطان ریه و عفونتهای حاد تنفسی جان خود را از دست میدهند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه «The Journal of the Alzheimer's Association» منتشر شده است./