همانطور که هر خلقتی، حکمتی درون خود دارد، عرق کردن بدن هم فواید زیادی برای بدن دارد که وقتی به آنها فکر کنیم، دیگر غر نمیزنیم که چرا تابستانها اینقدر عرق میکنیم! البته تعریق بیش از حد در برخی بیماران نشانه بیماریهای داخلی است اما اگر پزشک تشخیص دهد فرد مشکل تعریق بیش از حد ندارد، تنها با رعایت نکاتی ساده میتوان از تعریق زیاد و منتشر شدن آن روی سطح لباس و پخش شدن بوی بد آن جلوگیری کرد.
چرا عرق میکنیم؟
به گزارش «بهپو»، تعریق بدن مکانیسمی برای تنظیم دمای بدن است که در اثر گرم شدن، تحرک، استرس و مصرف برخی داروها افزایش مییابد و با بیرون راندن آب از بدن و گرفتن گرما با تبخیر به خنک شدن ما کمک میکند. تا اینجا تعریق مشکلی ندارد اما مساله این است که گاهی عرق بسیار بدبو است یا با خیس کردن لباسمان سبب خجالتزدگیمان میشود.
بیشتر بخوانید: 8 علت عرق کردن
دئودورانت چیست؟
معنی دئودورانت در فرهنگ لغت برابر است با «بوزدا و رفعکننده بوی بد» متخصصان آرایشی و بهداشتی در کارخانه، دئودورانتها را با روغنهای معطر، اسانس، الکل و مواد ضدباکتری تهیه میکنند. این مواد با از بین بردن بوی بد عرق، حس ناخوشایند تعریق را کاهش میدهند اما تاثیر چندانی بر میزان ترشح عرق ندارند. به عبارتی، اگر میخواهید بدانید چرا تعریق بدنتان زیاد است باید نزد پزشک بروید و مشکلتان را ریشهیابی کنید. اگر از عرق کف دست و دستهای همیشه خیس هنگام دست دادن با دیگران خجالت میکشید، به ضدعرق نیاز دارید، نه دئودورانت و خوشبوکننده. ضدعرق به شما کمک میکند دیگر عرق نکنید اما دئودورانت جلوی عرق را نمیگیرد.
ضدعرق چیست؟
به زبان ساده ضد عرق ترکیبی است که با تاثیر روی غدد عرق، تعریق را کم میکند. این ذرات روی سطح پوست قرار میگیرند و در تعریقی که به صورت مایع از سطح پوست خارج میشود، حل میشوند سپس نمک آن به منافذ پوست و غدد عرق مینشیند و منافذ خروجی این غدد را تا حدی میبندد. به این ترتیب میزان خارج شدن عرق از این غدد را کاهش میدهد. درواقع محصولات ضدعرق با نمکهای فلزی که به سطح پوست منتقل میکنند، دهانه مجاری عرق را مسدود میکنند و به این ترتیب پوست عرق نمیکند.
اسپری، مام، ژل یا محلول؟
مواد موثر بیشتر محصولات ضدعرق مثل هم هستنند و اینکه به چه نوع عرضه شوند به سیاستهای بازاریابی شرکت تولیدکننده بستگی دارد؛ یعنی اسپری، مام، ژل یا محلول از نظر شیمیایی تفاوت زیادی با هم ندارند و تفاوت اصلی آنها در حالت فیزیکیشان است.
ما کدام را بخریم؟
● اسپری: اسپریها معمولا محلول الکلی یا پودر خشکی هستند که با فشار در قوطی قرار دارند و با فشار شاسی قوطی اسپری روی پوست پاشیده میشوند. این نوع ضدعرقها برای افرادی مناسب است که تعریق زیادی ندارند و تنها دوست دارند اگر عرق کردند بوی بدنشان تعدیل شود. اسپری بدن یا اسپری زیربغل سریع خشک میشود و استفاده از آن بسیار راحت است.
● مام صابونی، ژلی یا فوم: انواع فیزیکی ضدعرقها برای کسانی مناسب است که تعریق شدیدتری دارند. استیک زیربغل یا مام صابونی در واقع یک قالب بزرگ از ضدعرق است که سطح مقطع بزرگی دارد. این سطح مقطع استیک ضدعرق را برای افرادی که زیاد عرق میکنند ایدهآل کرده است. مام زیربغل، کرم و ژل ضدعرق عملکرد دقیقی دارند و کنار نرم کردن پوست، جلوی تعریق زیاد و بوی بد زیربغل را میگیرند.
سنگ مرداب چیست؟
کمتر کسی است که اسم سنگ مرداب را نشنیده باشد؛ ماده ای که دستفروشان مترو تبلیغ زیادی درباره فواید آن می کنند و ادعا دارند با مصرف این ماده، دیگر نیازی به محصولات داروخانهای ندارید و از شر عرق راحت میشوید! البته این ماده شاید در عطاریهای غیرمعتبر یا لوازم آرایشفروشیهایی که محصولات تقلبی هم دارند عرضه شود؛ این ماده در هر کجا عرضه شود، از نظر پزشکی خطرناک است و شما را از مصرف آن اکیدا منع میکنیم.
ماده پراکسید سرب که در بازار و بین عامه به سنگ مرداب مشهور است به هیچ عنوان مصرف پزشکی و زیبایی ندارد و در اصل مادهای صنعتی محسوب میشود. هنرمندان نقاش از این ماده برای خشک کردن رنگ روغن -که خیلی دیر خشک میشود- استفاده میکنند. هنرمندان سفالگر نیز برای خشک شدن لعاب کوزه از سنگ مرداب کمک میگیرند. از شدت شیمیایی این ماده که بگذریم، میزان بالای سرب سنگ مرداب خطر سرطانزایی بالایی دارد و به همین دلیل مصرف آن را ممنوع اعلام میکنیم.
ضدعرق سرطانزا نیست
در آرایشگاهها یا مهمانیها که افراد دور هم جمع میشوند، بازار تبادل اطلاعات غلط و ناقصی که در شبکههای اجتماعی منتشر میشود خیلی داغ است؛ بسیاری از مردم معتقدند استفاده از این مواد سبب ابتلا به سرطان پوست، پستان یا ایجاد غده زیربغل میشود. این ادعاها پایه و اساس علمی ندارند و هیچ مطالعه علمیای سرطانزا بودن ضدعرقها را تایید نکرده است.
این ادعا از آنجا آمد که در چند مطالعه علمی اثبات شد وجود پارابن یا آلومینیوم موجود در برخی ضدعرقها میتواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. با این حال این موضوع صددرصد نیست و برای اطمینان خاطر بهتر است از محصولاتی که آلومینیوم یا پارابن دارند، استفاده نشود و انواع دیگر به کار برود.
گروه های آسیبپذیر ضدعرق بزنند؟
ترکیبهای آلومینیوم موجود در مام ها باعث ایجاد بیماری یا ناراحتی خاصی در خانمهای باردار، شیرده، افراد سالمند یا حتی بچهها نمیشود. هرچند به دلیل فعال نشدن کامل غدد عرق و درنتیجه به وجود نیامدن بوی نامطلوب ناشی از تعریق، استفاده از مام میان کودکان رایج نیست، به کار بردن چنین محصولاتی برای آنها مشکلی ایجاد نمیکند و میتوانند با رسیدن به سنین نوجوانی برای پیشگیری از احساس بد تعریق، بدون نگرانی از مامها استفاده کنند.
ضدعرق را باید بشوییم؟
برخی افراد گمان میکنند شستن مام از روی پوست پس از طی ۲۴ یا ۴۸ ساعت ضروری است، در صورتی که باقی ماندن مام روی پوست مشکلی ایجاد نمیکند. معمولا ترکیبهای آلومینیوم با غلظتهای خیلی بالا (بین ۱۵ تا ۲۵ درصد) برای درمان تعریق بیش از حد زیربغل، کشاله ران یا کف دست به کار میروند، در حالی که غلظت آلومینیوم کلراید در مامها، زیر ۱۰ درصد است و به همین دلیل هم پس از مدتی جذب پوست میشود و نیازی به شستن آن نیست.
ضدعرق را کجا بزنیم؟
غدد تعریق فقط به زیربغل ختم نمیشود. گاهی لازم است روی کمر، زیر سینهها، کشالههای ران یا هر جایی که به طور منحصربهفرد در بدن شما زیاد عرق میکند را ضدعرق بزنید. اگر هم بیش از اندازه و به صورت افراطی تعریق دارید باید به پزشک مراجعه کنید تا برایتان ضدتعریق درمانی تجویز کند.
دئودورانت و ضدعرق را کی بزنیم؟
روی بیشتر ضدعرقها اعدادی نوشته شده که نشان میدهد اگر این ماده را به پوستتان بزنید، مثلا تا 18 یا 24 ساعت عرق نمیکنید؛ ما هم با محاسباتی که درباره زمان بیرون ماندنمان از خانه داریم به این نتیجه میرسیم که صبح زیربغلمان را بشوییم و از این ماده به پوستمان بزنیم و انتظار هیچ عرقی هم نداشته باشیم. ضدعرق را فقط هنگام شب و قبل از خواب استفاده کنید زیرا مواد ضدتعریق برای اثربخشی، مقداری زمان لازم دارند. همچنین غدد تعریق شما در شب و هنگام خواب فعالیتشان کمتر است چون دمای بدن شما به طور طبیعی هنگام خواب پایین میآید. بعد از دوش گرفتن وقتی که بدنتان کاملا خشک شد، مام یا اسپری ضدعرق خود را استفاده کنید. تنها کاری که بعد از آن باید انجام دهید این است که بخوابید و اجازه دهید فرمولها کار خود را انجام دهند.
ضدعرق پوست را تیره میکند؟
افرادی که به مام حساسیت دارند، دچار تیرگی پوست در قسمتی که از آن استفاده کردهاند، میشوند. بهطور کلی، هر فردی که دچار حساسیت پوستی باشد و به دلیل استفاده از ماده محرکی مانند مام، قسمتی از بدن مانند زیربغلش را مدام بخاراند، باعث بالا بردن فعالیت رنگدانههای پوست در آن قسمت و درنتیجه، تیره شدن پوست ناحیه میشود بنابراین در صورتی که فرد مصرفکننده به مام حساسیت داشته باشد و به واسطه استفاده دچار خارش شود، پوستش به مرور تیره خواهد شد. البته گاهی این حساسیت، علامت خاصی ندارد و فرد فقط دچار خارش خفیفی در ناحیه میشود. در این صورت، پس از چند ماه ممکن است به دلیل تیره شدن پوست زیربغل به پزشک مراجعه کند و پزشک هم در شرححالی که میگیرد، متوجه میشود استفاده از مام، تحریک و خارش اندک ناشی از آن و بیتوجهی به این تحریک و حساسیت باعث ایجاد تحریک و تیرگی بیشتر شده است.
بیشتر بخوانید: روش هایی برای پیشگیری و درمان عرق سوز
نکات کلیدی در استفاده از ضدعرقها
● ضدعرق روی پوست تمیز: برای اینکه بهترین نتیجه را از ماده موثر دئودورانت خود بگیرید باید ابتدا پوستتان را با آب و صابون بشویید تا از هر گونه آلودگی پاک شود، سپس ضدعرق را به پوست بزنید.
● تراشیدن موهای پوست: اگر زیربغل یا هر جایی از بدنتان که تعریق زیادی دارد و باید روی پوست آن ضدعرق بزنید موی زائد دارد باید حتما موهای آن را بتراشید، در غیراینصورت موهای زائد مانع تاثیر ضدعرق میشوند.
● استفاده از ضدعرق قبل از خواب: مکانیسم عمل ضدعرق این است که ماده موثر این محصول باید روی پوست خشک شود و به این ترتیب نگذارد پوست عرق کند. شبها که میخوابیم بدن حرکتی ندارد و هوا هم خنکتر است پس تعریق کمتری داریم؛ از این عوامل نتیجه میگیریم که اگر ضدعرق را قبل از خواب به پوستمان بزنیم، روز بعد پوست عرق نمیکند.
● نوع لباس: برخی انواع الیاف پوشاک در صورتی که آغشته به عرق شوند، بدترین بوی ممکن را منتشر میکنند بنابراین در فصل گرما از لباسهایی که الیاف نایلونی دارند پرهیز کنید و به جای آنها پوشاکی با الیاف طبیعی بپوشید.
آیا ضدعرقها حساسیتزا هستند؟
به گزارش «بهپو» و به نقل از «هفته نامه سلامت»، کسانی که به بیماریهای پوستی مانند اگزما مبتلا هستند یا آنهایی که زمینه ابتلا به حساسیتهای پوستی دارند باید استفاده از محصولات حاوی ترکیبهای محرک ضدعرق را به حداقل برسانند. معمولا برای افراد مبتلا به بیماریهای مزمن پوستی، تستی به نام «تست حساسیت» انجام میشود. براساس نتایج این تست معلوم شده یکی از ۲۵ مواد شایعی که در سراسر دنیا به عنوان ماده حساسیتزا شناخته شده، همین مامها هستند. شاید بتوان حساسیت پوستی را شایعترین مشکل مامها دانست. ماده محرک آلومینیوم کلراید موجود در این محصولات، میتواند باعث ایجاد تحریک پوستی در درصد پایینی از افراد شود؛ یعنی ممکن است برخی افراد با استفاده از انواع ضدعرق در ناحیه زیربغل یا هر قسمت دیگری از بدن که مام را روی آن قسمت میزنند، دچار التهاب، پوستهریزی و خارش میشوند. در این صورت و برای رفع حساسیت و التهاب، توصیه میکنیم مصرف مام قطع شود./