اغلب ما به این حقیقت آگاهیم که هوای آلوده بیرون محرک آسم و آلرژی است و ممکن است این تصور را به وجود بیاورد که برای دور ماندن از آلودگی هوا باید در خانه بمانید، اما هوای داخل خانه گاهی می تواند از هوای بیرون بدتر باشد.
به گزارش «بهپو»، بسیاری از ما بیشتر وقتمان را در خانه سپری می کنیم و بنابراین کیفیت هوای خانه اهمیت زیادی پیدا می کند به ویژه اگر اعضای خانواده به بیماری های تنفسی یا آلرژی مبتلا باشند.
در ارتباط با هوای داخل خانه سه چیز هست که شاید تابحال از آن آگاهی نداشته اید:
1- هوای بد بیرون می تواند وارد خانه شود. با باز کردن درب و پنجره ها هوای بد را وارد خانه می کنید. همچنین شما می توانید گرده گل ها و دود را با خودتان به خانه بیاورید.
2- هوای داخل خانه هم آلوده به آلرژن هایی چون گرد و خاک، پوسته بدن حیوانات و کپک است.
مواد ساختمانی، مبلمان و فرش ها می توانند موادی را در فضا آزاد کنند که آلرژین هستند.
با این مقدمه به شما راه کارهایی را نشان می دهیم که به بهتر شدن کیفیت هوای داخل خانه کمک می کنند.
بیشتر بخوانید: 5 روش ساده برای بهبود کیفیت هوای فضاهای بسته
اجازه بدهید هوا در خانه گردش کند
اکثر سیستم های گرمایش و خنک کننده های خانگی صرفا هوای داخل خانه را به گردش درمی آورند که در آن میان گرد و غبار، خاک و گرده هم وجود دارد. وقتی هوا خوب و میزان گرده ها کم است، در و پنجره ها را باز کنید تا هوای تازه وارد شود. به ویژه اگر منزلتان را رنگ کرده اید، در حال پخت و پز هستید، بخاری نفتی روشن کرده اید یا با چوب کار می کنید گرده یا گازهایی از این فعالیت ها متصاعد می شود که باید از منزل خارج شوند.
از پاک کننده های ساده استفاده کنید
بعضی از پاک کننده ها دارای مواد شیمیایی زیان آوری هستند که منجر به مشکلات تنفسی می شوند یا آلرژی و حمله آسم را تحریک می کنند. برچسب روی این مواد را به دقت بخوانید و از آن هایی که ترکیبات آلی فرار –VOC، اسانس یا مواد قابل اشتعال دارند، دوری کنید. حتی می توانید با آب و صابون ساده، سرکه یا جوش شیرین پاک کننده یک پاک کننده خانگی بسازید.
از گیاهان آپارتمانی تصفیه کننده هوا کمک بگیرید
اگر منزلتان تهویه مطبوع مناسبی ندارد یا برای تهویه آن از دستگاه های تهویه استفاده نمی کنید، گیاهان ابزار مناسبی برای تهویه هوای منزلتان خواهند بود. گیاهان علاوه بر اینکه دی اکسید کربن ناشی از تنفس در منزل را کم می کنند و سطح اکسیژن فضا را بالا می برند، بخارات شیمیایی موجود در خانه را هم تصفیه و پاکسازی می کنند. از جمله بهترین گیاهانی که نگهداری آنها در منزل ساده است می توان به عشقه، فیکوس، اسپاتی فیلوم و بعضی از انواع نخل اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: آشنایی با گیاهانی که هوای خانه را تصفیه می کنند
سیستم تهویه مطبوع را بررسی کنید
کثیف بودن فیلتر دستگاه گرمایش و تهویه مطبوع جریان درست هوا را مختل می کند و اگر هوا در بخشی از خانه گیر بیفتد ممکن است حتی باعث رشد قارچ و آلودگی های این چنینی شود. حداقل هر 3 ماه یک بار فیلتر هوا را تعویض کنید و اطمینان حاصل کنید که فیلتر دقیقا مناسب دستگاه تهویه شماست. اگر آسم یا آلرژی دارید - یا حیوانات خانگی یا خانواده پرجمعیتی دارید - ممکن است نیاز باشد فیلترها را در بازه زمانی یک ماهه تعویض کنید. توصیه می کنیم سالی یک بار از تعمیرکار مجربی بخواهید وضعیت دستگاه تهویه منزل شما را بررسی کند.
حمام را خشک نگه دارید
اگر در خانه تان قارچ وجود داشته باشد، اسپورهای کوچک آن به بینی و حتی ریه هایتان وارد می شوند. این امر به بروز علایم آلرژی مانند سرفه، عطسه یا سایر مشکلات تنفسی منجر می شود. قارچ نواحی مرطوب را دوست دارد، بنابراین حمام را خشک نگه دارید. فن را روشن کنید یا یک پنجره را باز نگه دارید تا بعد از اتمام حمام هوا به گردش دربیاید. حوله های حمام و دستشویی را در معرض هوای آزاد آویزان کنید. اگر در وان یا سایر نقاط حمام و دستشویی قارچ دیدید، بیشتر به تمیز نگه داشتن دستشویی و حمامتان توجه کنید.
خوشبو کننده های هوا می توانند تحریک کننده باشند
حتی بوی دلپذیر هم مشکلاتی برای تنفس ایجاد می کند. برخی از خوشبو کننده های هوا «VOC» دارند که برای مسیر تنفسی بینی و گلو آزار دهنده هستند. اسپری های آئروسل و محصولات سلامت و زیبایی هم ترکیبات آلی فرار دارند.
میوه ها و سبزیجات را تازه نگه دارید
اگر میوه ها و سبزیجات را بیش از حد نگه دارید، در میان آنها قارچ رشد می کند. میوه ها و سبزیجاتی که برای طولانی مدت نگه داشته اید را بررسی کنید و هر چیزی را که دچار قارچ، کپک و گندیدگی شده است بیرون بریزید. برای تازه تر نگه داشتن میوه و سبزی، قبل از خوردن آنها را بشویید نه قبل از قرار دادن در یخچال. اگر فکر می کنید چیزی کهنه است آن را دور بیندازید.
از سوسک ها غافل نشوید
این حشرات حتی پس از مرگشان هم دردسر ساز هستند. وقتی می میرند بدنشان به ذرات ریزی تجزیه می شود که در هوا پخش می شود و برای دستگاه تنفسی مشکل ایجاد می کند. همچنین وقتی مدفوع می کنند هم چنین مشکلاتی ایجاد می کنند. این ذرات ریز وارد ملافه، بالش و دیگر وسایل پارچه ای می شوند و گاهی منجر به حملات آسم یا واکنش های آلرژیک می شوند. اگر مشکل تنفسی دارید به جای استفاده از اسپری برای کشتن سوسک از خمیر سوسک کش یا مواد دیگری که به ریه آسیب نمی زند، استفاده کنید.
نشتی آب را تعمیر کنید
در محل قرار گیری سینک ظرفشویی، توالت، دوش حمام، ماشین ظرفشویی، یخچال و فریزر حتی سقف منزل امکان نشت آب وجود دارد. نشت آب به تشکیل قارچ و تجمع سوسک منجر می شود. بنابراین هر گونه نشتی باید به سرعت مورد بررسی قرار گیرد. اگر نمی توانید محل نشت را پیدا کنید یا نمی دانید چگونه آن را تعمیر کنید با یک لوله کش تماس بگیرید.
پس مانده غذا را به درستی جمع آوری کنید
تنها چیزی که سوسک ها بیشتر از آب دوست دارند، غذاست. بعد از ناهار یا شام، غذا را در ظروف درداری قرار دهید که هوا به آن نفوذ نمی کند. اگر غذا را بیرون می ریزید می بایست در سطل آشغالی بریزید که حتما درب داشته باشد.
حیوانات خانگی می توانند آلرژی زا باشند
شوره و مواد داخل مو های حیوانات که بسیاری از آن ها را از خارج از خانه می آورند آلرژی زا هستند و برای ریه ها مشکل ساز خواهند شد. دور نگه داشتن حیوانات خانگی از اتاق خواب و به ویژه تختخواب کار کاملا عاقلانه ای است. علاوه بر این توصیه می کنیم مرتب حیوانتان را بشویید و مناطقی که بیشتر در آن وقت می گذراند را با جارو برقی تمیز کنید.
از تمیز بودن نواحی دور از چشم مطمئن شوید
کابینت های بالایی و هود آشپزخانه مکان هایی هستند که افراد معمولا فراموش می کنند تمیز کنند، البته پشت توالت فرنگی و زیر سینک دستشویی هم از جمله این مناطق است. هر چند وقت یکبار این مناطق را با آب گرم و ماده شوینده بشویید. ظرف غذای حیوانات خانگی را هم در برنامه شستشوی روزانه خود بگنجانید. از مناطقی که امکان تجمع چربی، مواد غذایی، چرک یا آب وجود دارد غافل نشوید.
فرش و ملافه ها را بشویید
هفته ای یک بار با آب 55 درجه سانتیگراد، ملافه، بالش، پتو و زیر اندازها را بشویید تا از گرد و غبار، قارچ، مایت و موارد دیگری که تنفس را مشکل می کند، خالی شوند. اگر رویه بالشی قابل تعویض نیست آن را کنار بگذارید. این بالش ها گرد و غبار، مایت ها و شوره حیوانات را به خود جذب می کنند و تمیز کردن آنها بسیار مشکل است.
مبلمان را از گرد و غبار پاک کنید
پارچه ها گرد و غبار، گرده ها و سایر آلرژن ها را در خود گیر می اندازند. دفعه بعد که برای اتاق نشیمنتان مبلمان تازه ای می گیرید، مبلمان چرمی یا فومی تهیه کنید. اگر دچار آسم هستید بهتر است به جای پرده های پارچه ای از کرکره یا سایه بان های غیر پارچه ای استفاده کنید و مرتب آنها را گردگیری کنید.
کفپوش بهتر از فرش
به گزارش «بهپو» به نقل از «وبمد»، سطوح سختی مثل چوب، چیزها را همانند فرش در خود جمع نمی کنند و برای تنفس اشکال ایجاد نمی کنند. اگر طبق سنت علاقه مند به استفاده از فرش هستید بهتر است از انواعی استفاده کنید که راحت تر تمیز می شوند یا روی فرش ها روفرشی هایی بکشید که مرتب داخل لباسشویی می اندازید و از شر ذرات گیر افتاده در آن راحت می شوید. فرش ها را هر هفته با جارو برقی دارای «HEPA» یا فیلتر تصفیه ذرات ریز، جارو بکشید. اگر هم فرش ها را به قالیشویی می دهید حتما دقت کنید از شوینده هایی استفاده شود که برای آسم و آلرژی شما تحریک کننده نیستند./