هپاتیت B به عفونت شدید کبدی ناشی از ویروس هپاتیتB HBV-- می گویند. عفونت هپاتیت B در برخی افراد مزمن می شود و بیش از شش ماه طول می کشد. ابتلا به بیماری مزمن هپاتیت B باعث افزایش خطر ابتلا به نارسایی کبد، سرطان کبد و سیروز می شود. سیروز کبدی نوعی بیماری است که دایما زخم های کبدی ایجاد می کند.
اکثر مبتلایان به هپاتیت B به طور کامل بهبود می یابند، حتی اگر نشانه ها و علایم آن شدید باشد. احتمال طولانی شدن عفونت هپاتیت B در نوزادان و کودکان بیشتر است.
با واکسیناسیون می توان از ابتلا به هپاتیت B جلوگیری کرد، اما اگر فرد به این بیماری مبتلا باشد نمی توان با واکسیناسیون او را درمان کرد. اگر فردی مبتلا به هپاتیت B باشد می توان با رعایت اقدامات احتیاطی از انتشار ویروس به دیگران جلوگیری کرد.
علایم و نشانه های هپاتیت B عبارتند از:
- درد شکم
- ادرار تیره
- تب
- درد مفاصل
- بی اشتهایی
- تهوع و استفراغ
- ضعف و خستگی
- زرد شدن پوست و سفیدی چشم –یرقان
چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر احتمال می دهید در معرض هپاتیت B قرار گرفته اید، بلافاصله با پزشک مشورت کنید. اگر در عرض 24 ساعت پس از قرار گرفتن در معرض ویروس، درمان شوید، خطر ابتلا به هپاتیت B به طور قابل توجهی کاهش پیدا می کند.
اگر فکر می کنید علایم و نشانه های هپاتیت B را دارید، با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جانبی
گاهی ابتلا به عفونت مزمن HBV منجر به عوارض جدی زیر می شود:- زخم کبد –سیروز: التهاب همراه با عفونت هپاتیت B می تواند منجر به زخم گسترده کبد -سیروز- شود. این بیماری عملکرد کبد را مختل می کند.
- سرطان کبد: خطر ابتلا به سرطان کبد در افراد مبتلا به هپاتیت B مزمن بالاست.
- نارسایی کبد: نارسایی حاد کبدی عارضه ای است که در آن عملکرد حیاتی کبد متوقف می شود. در چنین شرایطی تنها راه زنده ماندن پیوند کبد است.
- عارضه های دیگر: افراد مبتلا به هپاتیت B مزمن ممکن است دچار بیماری های کلیوی یا التهابات عروقی هم بشوند.
HBV به روش های زیر منتقل می شود:
- تماس جنسی: اگر کسی با فرد آلوده به هپاتیت B رابطه جنسی محافظت نشده داشته باشد، احتمال ابتلای او افزایش می یابد. ویروس از راه خون، بزاق، اسپرم و ترشحات واژن می تواند وارد بدن شما شود.
- استفاده از سرنگ مشترک: HBV به راحتی از طریق سوزن و سرنگ آلوده به خون آلوده پخش می شود. استفاده مشترک از سرنگ و وسایل تزریق درون رگی فرد را در معرض خطر ابتلا به هپاتیت B قرار می دهد.
- فرو رفتن تصادفی سرنگ در بدن: کارکنان بخش مراقبت های پزشکی و هر فرد دیگری که با خون در تماس باشد، در معرض ابتلا به هپاتیت B قرار دارند.
- از مادر به کودک: گاهی زنان باردار مبتلا به هپاتیت B در حین زایمان ویروس را به نوزاد خود منتقل می کنند. البته می توان نوزاد را واکسینه کرد تا از همه آلودگی ها مصون باشد. اگر باردارید یا می خواهید باردار شوید، با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت لزوم آزمایش هپاتیت B انجام دهید.
هپاتیت B حاد و هپاتیت B مزمن
عفونت هپاتیت B کوتاه مدت -حاد- یا طولانی مدت -مزمن- است.
- عفونت حاد: این نوع هپاتیت B، کمتر از شش ماه طول می کشد. سیستم ایمنی بدن معمولا می تواند در مقابل هپاتیت B حاد به خوبی مبارزه کند و فرد طی چند ماه به طور کامل بهبود می یابد. اکثر بزرگسالان مبتلا به هپاتیت B دارای عفونت حاد هستند، اما توجه داشته باشید این عارضه گاهی منجر به عفونت مزمن می شود.
- عفونت مزمن: این نوع هپاتیت B شش ماه یا بیشتر طول می کشد. علت این که این عفونت طول می کشد این است که سیستم ایمنی بدن نمی تواند آن را از بین ببرد. گاهی ممکن است عفونت مزمن هپاتیت B یک عمر طول بکشد و منجر به بیماری های جدی مانند سیروز و سرطان کبد شود.
عوامل خطر
هپاتیت B از طریق تماس با خون، اسپرم یا سایر مایعات بدنِ فرد آلوده منتشر می شود. در موارد زیر خطر ابتلا به هپاتیت B افزایش می یابد:
- داشتن رابطه جنسی محافظت نشده با شرکای جنسی متعدد و یا با افرادی که مبتلا به HBV هستند
- مصرف سرنگ مشترک
- مردی که با مردان دیگر رابطه جنسی دارد
- زندگی با کسی که عفونت مزمن HBV دارد
- نوزاد متولد شده از مادر آلوده
- شغلی که در آن فرد با خون انسان ارتباط دارد
- سفر به مناطقی با آلودگی بالای HBV، مانند آسیا، جزایر اقیانوس آرام، آفریقا و شرق اروپا
پیشگیری از هپاتیت B
واکسیناسیون هپاتیت B معمولا به صورت سه یا چهار وعده تزریقی در طول شش ماه انجام می شود. واکسیناسیون باعث ابتلای شما به هپاتیت B نخواهد شد.واکسن هپاتیت B در موارد زیر توصیه می شود:
- نوزادان
- کودکان و نوجوانانی که در هنگام تولد واکسینه نشده اند
- افرادی که در مرکز نگهداری معلولان کار یا زندگی می کنند
- افرادی که با کسی که هپاتیت B دارد زندگی می کنند
- کارکنان بخش های مراقبت های بهداشتی، کارگران اورژانس و سایر افرادی که با خون انسان در ارتباطند
- هر کسی که مبتلا به عفونت های منتقله جنسی است، مثلا HIV
- مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند
- افرادی که دارای شرکای جنسی متعدد هستند
- شرکای جنسی کسی که هپاتیت B دارد
- افرادی که مواد مخدر تزریقی مصرف می کنند یا سوزن و سرنگ مشترک مصرف می کنند
- مبتلایان به بیماری مزمن کبدی
- مبتلایان به مرحله آخر بیماری کلیوی
- مسافرانی که قصد رفتن به منطقه ای با میزان بالای هپاتیت B دارند
توصیه های احتیاطی پیشگیری از HBV
- وضعیت HBV شریک جنسی خود را بدانید: رابطه جنسی محافظت نشده برقرار نکنید، مگر اینکه کاملا مطمئن باشید که شریک زندگی شما به HBV یا هر گونه عفونت جنسی دیگر مبتلا نیست.
- اگر از وضعیت جنسی شریک جنسی خود آگاه نیستید: در هر رابطه، از یک کاندوم جدید لاتکسی یا پلی یورتان استفاده کنید. به یاد داشته باشید که کاندوم می تواند خطر ابتلا به ویروس HBV را کاهش دهد، اما این خطر را از بین نمی برد.
- مواد مخدر مصرف نکنید: اگر مواد مخدر مصرف می کنید، برای ترک آن کمک بگیرید. اگر نمی توانید آن را ترک کنید، در هر بار تزریق از یک سوزن استریل جدید استفاده کنید. هرگز سوزن خود را به اشتراک نگذارید.
- اگر می خواهید بدنتان را سوراخ –پیرسینگ- یا خالکوبی کنید مراقب باشید: برای انجام پیرسینگ یا خالکوبی به یک مکان معتبر بروید. از آنها در مورد چگونگی تمیز کردن تجهیزاتشان بپرسید. اطمینان حاصل کنید که کارکنان از سوزن های استریل استفاده می کنند. اگر پاسخ مناسبی دریافت نکردید، یک سالن دیگر را انتخاب کنید.
- قبل از سفر با پزشک در مورد واکسن هپاتیت B مشورت کنید: اگر در حال سفر به ناحیه ای هستید که هپاتیت B در آن شایع است، پیش از آن با پزشک مشورت کنید. این واکسن معمولا در یک سری سه تایی در طی شش ماه تزریق می شود.
- آزمایش خون
- سونوگرافی کبد
- بیوپسی کبدی
غربالگری افراد سالم برای هپاتیت B
- باردار هستید
- با کسی که هپاتیت B دارد زندگی می کنید
- تا به حال شرکای جنسی بسیاری داشته اید
- با کسی که هپاتیت B داشته است رابطه جنسی داشته اید
- مردی هستید که رابطه جنسی با مردان دارد
- سابقه ابتلا به یک بیماری منتقله جنسی داشته اید
- اچ آی وی یا هپاتیت C دارید
- آزمایش آنزیم کبدی تان نتیجه نامطلوب و غیر طبیعی داشته است
- دیالیز می کنید
- داروهایی را که سیستم ایمنی را سرکوب می کنند، مانند داروهای جلوگیری از رد پیوند عضو، مصرف می کنید
- مواد مخدر مصرف می کنید
- زندانی هستید
- در کشورهایی که هپاتیت B شایع است، از جمله آسیا، جزایر اقیانوس آرام، آفریقا و اروپای شرقی زندگی می کنید
- با کسانی زندگی می کنید که ساکن مناطقی بوده اند که هپاتیت B در آن ها شایع است
پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند
مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو
-
کلیه مبتلایان به هپاتیت C مشکلی برای پیوند ندارند۱۳۹۷/۰۵/۲۱
نتایج مطالعه جدید محققان آمریکایی نشان می دهد بیماران دیالیزی که منتظر پیوند کلیه هستند می توانند با اطمینان عضو را از یک دهنده مبتلا به ویروس هپاتیت C دریافت کنند. -
چه بیماری هایی از طریق رابطه جنسی منتقل می شوند؟۱۳۹۶/۰۵/۲۲
اگر رابطه جنسی دارید امکان ابتلا به عفونت های منتقله جنسی در شما وجود دارد. خطر ابتلا حتی همسران را نیز تهدید می کند. اینکه فکر کنید یا امیدوار باشید شریک جنسی شما عاری از هرگونه بیماری است و به عفونت های منتقله جنسی مبتلا نیست، حفاظت به حساب نمی آید؛ شما باید مطمئن شوید. و اگرچه کاندوم ها در کاهش خطر ابتلا به عفونت های منتقله جنسی بسیار موثرند اما هیچ یک از روش های حفاظتی موجود صددرصد نیست. -
الکل با جسم و روان ما چه می کند؟۱۳۹۶/۰۶/۱۲
پزشکان معتقدند حتی مصرف بسیار کم الکل ممکن است در بعضی از افراد عوارض جبرانناپذیری برجا گذارد. از نظر علمی، عوارض الکل روی روان، جسم و اعضای گوناگون بدن ثابت شده و بیشمارند.در این مطلب سعی شده به شایعترین عوارضی که استعمال الکل روی بدن دارد، اشاره شود.
مرکز مشاورهنمایش آرشیو
تیرویید
پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090
با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.
قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش
پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086
سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید
آزمایش کلسترول
پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084
سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.