برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;
هاری یک بیماری ویروسی است که در اغلب موارد بر اثر گازگرفتگی حیوان مبتلا بروز می کند. این ویروس در سیستم عصبی مرکزی و به عبارت دقیق تر در مغز و نخاع جای می گیرد که در انسان و حیوان روند مشابهی دارد. در دوره نهفتگی بیماری -فاصله میان سرایت و بروز علائم- ویروس در اعصاب جای می گیرد تا به مغز برسد. این روند حداقل 10 روز طول م یکشد، اما به ندرت ممکن است تا 1 سال بعد نیز بروز کند.
عفونت باعث التهاب مغز و نخاع می شود و می تواند به آنسفالوپاتی و سرانجام مرگ بینجامد. آنسفالوپاتی اختلالی با علل گوناگون است که عملکرد مغز را تغییر می دهد و به صورت کاهش سطح یا اختلال محتوای هوشیاری بروز می کند.
نخستین علائم بیماری به طور متوسط 1 تا 3 ماه بعد از ورود ویروس به بدن بروز می کند که ممکن است مشابه دیگر بیمار یها باشد. اختلال خلق، درد یا سوزش خفیف در محل گازگرفتگی، تب، سردرد، حالت تهوع و استفراغ و احساس بی حالی از جمله این حالات هستند. البته پس از تکثیر ویروس در نخاع یا مغز نشانه های درگیری سیستم اعصاب مرکزی مانند تشنج، اضطراب، سرگیجه، اختلال در بلع به علت درد گلو یا گرفتگی حنجره، تحریک پذیری شدید، توهم، هیدروفوبی (ترس از آب به رغم تشنگی شدید)، آئروفوبی (ترس از هوای در جریان)، بی خوابی، فلج در پاها و ترشح بیش از حد بزاق نیز در بیمار دیده می شود. از این میان گرفتگی عضلات گلو، درد گلو یا مشکل در بلع معمولا علامت هشداردهنده پیشرفت بیماری است.

سرانجام اینکه فرد آلوده به ویروس هاری به تدریج وارد کما می شود و فوت می کند که معمولا ناشی از نارسایی تنفسی خواهد بود. به همین دلیل اقدامات درمانی فوری پس از تماس و آلوده شدن با حیوان ضروری است. درمان باید پیش از شروع علائم یا مراحل اولیه انجام گیرد تا احتمال بهبود بیمار افزایش یابد.
گازگرفتگی توسط حیوان آلوده به ویروس هاری شایع ترین راه ابتلا به هاری است. ویروس از راه بزاق حیوان بیمار بر اثر گازگرفتگی به بدن انسان یا حیوان دیگر انتقال می یابد. گرچه ممکن است ویروس هاری بدون گازگرفتگی نیز سرایت کند، اما این حالت بسیار به ندرت اتفاق می افتد. در موارد نادرتر حتی ممکن است بیماری از راه استنشاق یا لیسیدن چشم، بینی، دهان یا زخم باز انسان توسط حیوان مبتلا سرایت پیدا کند. خفاش، راکون، روباه، راسو، گربه و سگ های ولگرد مستعدترین حیوانات برای انتقال ویروس هاری شناخته می شوند. البته حیواناتی مانند سگ های خانگی، گربه و گاو نیز ممکن است پس از گازگرفتگی حیوان آلوده، مبتلا شوند که به همین دلیل واکسیناسیون موثرترین اقدام پیشگیرانه است.
انجام آزمایش روی حیوان، مطمئن ترین روش برای تشخیص نوع ویروس است و حتی گاهی باید حیوان را کشت تا بتوان درمان ضدهاری مناسب را تجویز کرد. چنین اقدامی راه حل ضروری است زیرا بدن فرد آلوده به ویروس بلافاصله آنتی بادی مربوط را تولید نمی کند. اگر حیوانی اهلی که علائم بیماری را دارد فردی را گاز بگیرد باید حیوان را کشت و با آزمایش مغز او نوع ویروس را تشخیص داد. همچنین حیوانات اهلی مشکوک به ابتلا (به طور مثال در موارد گازگرفتگی که حیوان برای دفاع از خود انجام داده) نیز باید توسط دامپزشک معاینه و مدتی قرنطینه شوند، حتی اگر علائم قطعی بیماری را نداشته باشند.
پس از گازگرفتگی یا تماس با حیوان آلوده به ویروس هاری، فرد باید بلافاصله توسط پزشک معاینه و درمان نیز با فوریت آغاز شود تا خطر پیشرفت بیماری کاهش یابد. پس از بروز نخستین علائم، واکسن و ایمنوگلوبولین ضدهاری موثر نخواهد بود و مرگ بیمار حتمی است. تزریق ایمنوگلوبولین پیش از واکسن انجام می گیرد که نقش محافظتی سریعی دارد.
 
واکسن نیز به سیستم ایمنی کمک می کند تا آنتی بادیهای مقابله کننده با ویروس را بسازد. در صورت تزریق واکسن فرد تا 2سال مصونیت از بیماری دارد. افرادی مانند دامداران که در تماس همیشگی با حیوانات و مستعد آلودگی به ویروس هستند باید در برابر این بیماری واکسینه شوند. همچنین باید سالانه آزمایش خون بدهند تا مشخص شود نیاز به تجدید واکسن در موعد زودتر هست یا نه.
 
توصیه های کلیدی
رعایت بعضی اصول می تواند در پیشگیری و عدم آلودگی با ویروس هاری موثر باشد:
  • دست خود را برای غذا دادن به حیوانات وحشی دراز نکنید و فاصله مناسب را با آنها حفظ کنید.
  • از کودکان محافظت کنید و به آنها آموزش دهید به حیواناتی که نمی شناسند، نزدیک نشوند و آنها را نوازش نکنند.
  • از حیواناتی که علائم هاری (پرخاشگری و حالت تهاجمی بی دلیل) دارند، دوری کنید.
  • در مناطقی که حیوانات وحشی حضور دارند، توقف نکنید.
  • اگر احساس می کنید حیوانی به هاری مبتلاست، به او نزدیک نشوید و فورا مسوولان بهداشت را در جریان بگذارید.
  • اگر حیوانی در منزل نگهداری می کنید حتما از تزریق واکسن هاری اطمینان حاصل کنید.

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو

    • خطر دست زدن به حیوانات اهلی و غیر اهلی۱۳۹۷/۰۷/۰۷

      سگ‌های ولگرد، گربه‌های خیابانی، حتی اغلب سگ و گربه‌های خانگی اهلی که واکسینه نشده‌اند، آلودگی‌هایی دارند. اغلب کودکان هم به حیوانات علاقه‌مند هستند و هنگام مواجهه با سگ و گربه به سمتشان می‌روند و با آنها بازی می‌کنند. تماس با چنین حیواناتی یا هر حیوان دیگر که تحت‌نظر دامپزشک نیست خطرهایی برای انسان دارد چون بیماری‌های منتقله از راه حیوانات بسیار زیاد و متنوع است و ممکن است سگ یا گربه‌ای که به آن غذا داده‌ایم یا نوازشش کرده‌ایم به یکی از این بیماری‌ها مبتلا باشد.
    • بیماری هایی که از حیوانات خانگی به انسان منتقل می شوند۱۳۹۷/۰۹/۱۲

      به دنبال بالا گرفتن تب نگهداری از حیوانات در منزل و توجه به این مساله که این حیوانات هم مانند هر موجود زنده‌ای بیمار می‌شوند و می‌توانند این بیماری را به انسان منتقل کنند، جهت آگاهی بیشتر از این بیماری‌ها و چگونگی پیشگیری از بروز و انتقال آن‌ها، رییس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت، مباحثی را تشریح و توصیه‌هایی را مطرح کرد.
    • بیماری خراش گربه چیست؟ آیا خطرناک است؟۱۳۹۸/۰۵/۰۸

      تقریبا نیمی از گربه‌ها حتی گربه‌های خانگی که به ظاهر تمیز هستند، حامل باکتری «بارتونلاهنسلا» هستند. اگر باکتری وارد بدن انسان شود، باعث بروز بیماری خواهد شد. بیماری خراش گربه همان‌طور که از نامش پیداست، از طریق چنگ زدن، گاز گرفتن و لیس زدن پوست انسان توسط گربه ایجاد می شود.

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.