برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;
تبخال ضایعه تاول‌داری است که اغلب در گوشه لب و یا مناطق نزدیک دهان به وجود می‌آید. عامل بروز این ضایعه ویروسی به نام هرپس است.
دوره تبخال اغلب حدود 8 تا 14 روز طول می‌کشد و طی این مدت به اشکال متعددی درمی‌آید:
  • دو روز اول (مرحله اولیه: خارش و سوزش): در بیشتر موارد اولین علامت بروز تبخال آن است که فرد احساس سفتی یا التهاب یا خارشی در محل موردنظر می‌کند. گاهی هم این محل کمی قرمز می‌شود. از آنجا که تبخال‌ها اغلب در همان محل قبلی ایجاد می‌شود، در بیشتر موارد خود فرد متوجه می‌شود که قرار است تبخال بزند!
  • روز دوم و سوم (مرحله تاول): در این مرحله چند تاول ریز پر از مایع ظاهر می‌شوند. در بسیاری موارد این تاول‌ها به صورت خوشه‌ای هستند.
  • روز چهارم (مرحله زخم): در این مرحله تاول‌های تبخال پاره شده و زخم‌های کم‌عمق قرمزی به جا می‌گذارد که به تدریج خاکستری می‌شوند. این مرحله دردناک‌ترین و همچنین مسری‌ترین مرحله تبخال است.
  • روز پنجم تا هشتم (مرحله پوسته شدن): در این مرحله زخم‌های ایجاد شده به تدریج خشک شده و رویه می‌بندند.
  • روز نهم تا دوازدهم (مرحله ترمیم نهایی): در این مرحله اغلب زخم به تدریج از بین رفته و محو خواهد شد و خوشبختانه در بیشتر موارد اثری از زخم باقی نمی‌ماند.

دو نوع ویروس هرپس وجود دارد: نوع 1 و نوع2. ویروس هرپس نوع1 به وجود آورنده تبخال در روی لب و یا گاهی در داخل دهان است و نوع2 آن هرپس تناسلی نام دارد و موجب ایجاد تبخال در منطقه تناسلی می‌شود. ویروس هرپس نوع 1 هم میتواند ایجاد تبخال تناسلی کند اما اکثر تبخال های تناسلی توسط ویروس هرپس نوع 2 بوجود می آیند. ویروس هرپس نوع 2 بجز نواحی تناسلی در جاهای دیگر بدن هم می تواند ایجاد تبخال کند اما بطور کلی زخم های ناشی از این ویروس در ناحیه زیر کمر یافت می شوند.
باید گفت که تبخال، نشان‌دهنده عفونت هرپسی جدید نیست بلکه فعالیت دوباره ویروسی که از پیش در بدن وجود داشته موجب بروز آن می‌شود. اغلب افراد به‌طور معمول در 3 تا 5 سالگی به این ویروس آلوده می‌شوند که به آن هرپس اولیه می‌‌گویند.

 

برخورد اول

همین که ویروس وارد بدن بشود، دیگر این فرد تا آخر عمر حامل ویروس خواهد بود. حدود هشتاد درصد افراد حامل این ویروس هستند. آنها زمانی، شاید در کودکی، به ویروس هرپس آلوده شده‌اند و این ویروس در سیستم بدنی آنها باقی می‌ماند اما در اغلب موارد به صورت غیرفعال (خواب) است. در بعضی از این افراد، به دلایلی هرگز تبخال بروز نمی‌کند و ویروس در تمام طول عمر فرد به صورت غیرفعال باقی می‌ماند. اما در عده‌ای دیگر، این ویروس هر از چندی فعال شده و تبخال ظاهر می‌شود. جالب اینکه در اغلب موارد، فرد تبخال‌های خود را در همان محل قبلی می‌یابد.
 

ویروس بیدار می‌شود

عوامل زیادی موجب فعال شدن ویروس خفته می‌شوند:
نگرانی، خستگی، ناراحتی شدید، بیماری‌ها (به طور مثال آنفلوآنزا)، حاملگی، قاعدگی، ضعف در سیستم ایمنی، صدمه به لب (برای مثال، قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض نور آفتاب) و ... می‌توانند موجب بیدار شدن ویروس خفته و بروز تبخال شوند. تبخال‌ها در اغلب موارد در گوشه لب ظاهر می‌شوند اما گاهی نزدیک سوراخ بینی و یا داخل دهان (برای مثال روی سقف دهان) هم ممکن است دیده شوند. تبخال‌هایی که درون دهان بیمار ایجاد می‌شوند بسیار دردناک بوده و خوردن و آشامیدن را برای بیمار بسیار مشکل می‌کنند.
تبخال از روی ظاهر آن قابل تشخیص است. اما اگر پزشک در تشخیص تردید داشته باشد می توان با انجام آزمایشات دی.ان.ای و پی.سی.آر و آزمایش کشت ویروس به قطعیت تشخیص رسید.
درمان قطعی برای تبخال وجود ندارد اما داروهایی هستند که شدت یا زمان آن را کاهش می‌دهند:
  • داروهای ضدویروس مانند آسیکلوویر که اغلب به صورت کرم هستند و باید آنها را در موضع تبخال مصرف کنیم. این داروها اگر زود یعنی در مرحله اولیه یا همان مرحله خارش مصرف شوند تا حدی شدت و زمان تبخال را کاهش می‌دهند.
  • داروهای بی‌حس‌کننده که با بی‌حس‌ کردن موقتی موضع تبخال، درد آن را ساکت می‌کنند.
  • داروهای ضددرد هم گاهی در موارد دردهای شدید، می‌توانند موثر باشند.
  • درمان‌های خانگی متعددی را هم برای تبخال می‌توانیم نام ببریم. به عنوان مثال، قرار دادن یخ در محل برای پنج دقیقه در هر ساعت موجب بی‌حسی محل و کاهش درد می‌شود. قرار دادن چای کیسه‌ای هم در محل تبخال، به خصوص در مراحل بروز تاول کمک کننده است. کار دیگری که می‌توان انجام داد، پوشاندن تبخال با وازلین است. این کار سبب نرم شدن محل می‌شود و کمک می‌کند تا این محل ترک نخورد.
  • حمام آب گرم برای تسکین درد تبخال تناسلی مفید است.
  • از آنجا که نور خورشید می‌تواند موجب بروز تبخال شود، پس با پوشاندن صورت هنگام نور شدید و استفاده از کرم‌های ضدآفتاب می‌توان تا حد زیادی از بروز تبخال جلوگیری کرد.
  • ثابت شده که بعضی مواد غذایی هم می‌توانند تا حدودی، بروز تبخال را کمتر کنند. به عنوان مثال: ماهی، مرغ، شیر، پنیر، ماست، تخم‌مرغ،  سیب، گلابی و زردآلو از جمله خوراکی‌هایی هستند که موجب کم شدن بروز تبخال می‌شوند.
  • قهوه، شکلات، بادام زمینی، پرتقال، نارنگی، انگور و هویج خوراکی‌هایی هستند که احتمال بروز تبخال را بیشتر می‌کنند.
  • یک روش خوب جلوگیری از تبخال، اجتناب فرد از تماس با دیگران است. افرادی که تبخال دارند، باید از نزدیک شدن و تماس با دیگران به خصوص نوزادان و بیماران، خودداری کنند.
  • همان‌طور که گفتیم، احتمال انتقال تبخال از قسمتی از بدن به قسمت دیگر بدن هم وجود دارد. پس بعد از تماس دست با محل تبخال حتما دست خود را به دقت بشویید.

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو

    • آشنایی با گل مژه و شالازیون، علل بروز و مسیر درمان۱۳۹۶/۱۰/۰۳

      گل مژه و شالازیون دو نمونه از برآمدگی های جوش مانند هستند که بر روی پلک ایجاد می شوند و عوارض خطرناکی ندارند اما می توانند آزاردهنده باشند.
    • چه بیماری هایی از طریق رابطه جنسی منتقل می شوند؟۱۳۹۶/۰۵/۲۲

      اگر رابطه جنسی دارید امکان ابتلا به عفونت های منتقله جنسی در شما وجود دارد. خطر ابتلا حتی همسران را نیز تهدید می کند. اینکه فکر کنید یا امیدوار باشید شریک جنسی شما عاری از هرگونه بیماری است و به عفونت های منتقله جنسی مبتلا نیست، حفاظت به حساب نمی آید؛ شما باید مطمئن شوید. و اگرچه کاندوم ها در کاهش خطر ابتلا به عفونت های منتقله جنسی بسیار موثرند اما هیچ یک از روش های حفاظتی موجود صددرصد نیست.

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.